Как да се справим с детската агресия?

1
307
Добави коментар
seomystic
seomystic

Колкото повече расте едно дете, толкова е по-трудно да бъде контролирано. Много дечица проявяват гневни изблици в юношеството си и това е нещо напълно нормално. Всеки родител се притеснява, когато детето му е нервирано или има изблици на агресия, но трябва да сте спокойни, защото има начини да се справите с този проблем. В следващите редове ще ви представим три начина, с които да опитате да контролирате гнева на децата си.

 

Демонстрирайте спокойствие.

Този метод се основава изцяло върху умението ви да останете спокойни във всяка ситуация. За съжаление не всеки човек успява да остане непоколебим и уравновесен, в дадени моменти, но ако можете да запазите спокойствие пред детето ви, когато то сгреши – примерът ще бъде много полезен за него. Например: отивате с детето си в магазин за бебешки играчки и искате да изберете подарък за бебчето на ваше близко семейство. В подобен магазин, пълен с детски изкушения, вашето дете може да започне да настоява да купите и за него играчка. В подобна ситуация, вие отказвате да изпълните желанието на малчугана. В повечето случаи, дребосъкът ви започва да нервничи и дори да бъде агресивен. В този момент е добре, спокойно да му обясните, че не е правилно да се ядосва и че сега не е времето да получава подаръци. Хладнокръвието ви е много важно, като трябва да приложите и по-твърд тон в изказа си, но не и да демонстрирате властно поведение. Тъй като подобно държание само ще се превърне в еталон за малчугана.

 

Поучителен метод.

Много популярен метод в днешното възпитание на децата. Той се основава на поучително поведение към грешките на децата ни. Например: Вашият малчуган си играе с друго дете, но по някаква детска причина го удря или наранява, съзнателно. В тази ситуация вместо да се разгневите и да повишите тон,  трябва спокойно да му обясните, защо това негово деяние е лошо. Пояснете на дребосъка какви са последствията и как проблемите могат да се решават и по друг начин. Ако процедирате така с повечето му грешки ще повлияете изключително положително върху бъдещото държание на съкровището си.

 

Бъдете модел за подражание. Всички знаем, че децата копират голяма част от действията, речта и маниерите на родителите си. Именно заради това вие не трябва да се държите агресивно в присъствието на детето, а да оставате уравновесени и балансирани в думите и действията си. по този начин вдъхвате увереност и доверие на малчугана.