Забраняват на частни арбитражи да събират дългове!

2
352
Добави коментар
mashina123456
mashina123456

Днес депутатите приеха промените в ГПК (Граждански процесуален кодекс) предложени от Мая Манолова.

Очаква се следващата седмица промените да бъдат обнародвани в държавен вестник и на практика да влязат в сила. Според Манолова след промените всички граждани, които имат започнати вече дела, ще станат недопустими и ще трябва да бъдат прекратени. Отделно с промените се променят и юридическите възнаграждения, които Топлофикация начисляваше на длъжници си. В много случаи се получаваха абсурдни неща, като например за задължение от 200-300 лева се начисляваха по 400 лева и нагоре юристконсултски хонорари. До момента Топлофикация злоупотребяваше с длъжниците, като им начисляваше до 900 лева хонорари (300 лева за съда, 300 лева ако длъжника възрази и 300 лева при ЧСИ). Сега тези такси се променят на 50 лева или максималния размер става 150 лева общо. 

Мая Манолова написа 240 писма до всеки един депутат, с молба да приемат промените в ГПК. Най-потърпевши от промените ще бъдат: частните арбитражи, колекторските фирми и дружествата монополисти. Тя също така се оплака от силен лобистки натиск, за да оттегли промените, с които се целеше ограничаване на задълженията на длъжниците.

Частните арбитражи са спорна практика, която често подвежда длъжници, че ще бъдат равнопоставени с кредитора.

Истината е, че в повечето случаи кредитора/взискателя избират арбитражен съд, с който да работят понеже имат очаквания, че делата ще бъдат приключени бързо и в тяхна полза. 

Обобщение

Публикация

Забраняват на частни арбитражи да събират дългове!

Описание

Частните арбитражи са спорна практика, която често подвежда длъжници, че ще бъдат равнопоставени с кредитора. Истината е, че в повечето случаи кредитора/взискателя избират арбитражен съд, с който да работят понеже имат очаквания, че делата ще бъдат приключени бързо и в тяхна полза.

Автор

админ