Диагностика и лечение на Доброкачествена хиперплазия на простатната жлеза (уголемена простата)

11
462
Добави коментар
ivokumchev
ivokumchev

За простатната жлеза

Простатната жлеза е част от мъжката пикочо-полова система. Тя е с големина и форма на кестен , състои се от три дяла, обградени от капсула. На практика тя огражда началната част на пикочния канал (уретра). Простатата има не напълно уточнени функции. Секретът, който тя отделя е необходим за оплодителната способност на сперматозоидите.

Доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ)

Поради разполагането си около началната част на пикочния канал, при разрастването си (хиперплазия) простатата го притиска и причинява затруднение при уриниране, съпроводено със задръжка на урината с с последващи усложнения – възпаление на долни пикочни пътища, образуване на камъни и др.

Симптомите на ДПХ се проявяват с напредването на възрастта и са често срещани сред мъжете над 50 г. Честота на проява при мъже между 60-70 г. е над 50%, а при мъжете над 70-80 г. достига до 90%. Симптомите на ДПХ се появяват бавно и постепенно, като степента на оплакванията не е в пряка връзка с размерите на жлезата. Понякога на фона на значително увеличени размери на простатната жлеза могат да липсват каквито и да било оплаквания.

Симптоми на ДПХ са причинени от притискането на уретрата и промените в пикочния мехур. Основните се делят на две групи:

Симптоми от страна на изпразване на пикочния мехур:

Отслабена сила на струята, затруднено уриниране, прекъсване на струята Необходимост от допълнително усилие за изпразване на пикочния мехур Чувство за непълно изпразване на пикочния мехур

Симптоми на съхранение на урината:

Често уриниране Парене при уриниране Неотложни позиви за уриниране Често нощно уриниране

Оплакванията възникват и се развиват с бавна прогресия, което често се пропуска от пациентите. С напредване на задръжката се създават условия за усложнения: – пикочни инфекции, бъбречна недостатъчност, поява на кръв в урината (хематурия) и образуване на камъни в пикочния мехур, преливна инконтиненция (неспособност за задържане на урината) и др. Ранното диагностициране с навременно и адекватно лечение определят добрите резултати.

Диагностика

Дигитално Ректално Изследване (ДРИ) – ректално туширане е метод за уточняване на състоянието на простата, размери, болезненост и отношение към околните тъкани.

Ехография (ултразвуково изследване) на простата и пикочен мехур позволява определяне размери и форма на простатата, количество задържана урина, камъни в пикочния мехур, както и други изменения на простатата или пикочния мехур.

Урофлоуметрия – с това изследване се определят точните параметри на една микция и отклоненията в изпразването на пикочния мехур.

Простатно Специфичен Антиген (PSA) – изследване, което ни ориентира за възможното наличие на злокачествени изменения на жлезата и необходимостта от взимане на биопсия.

Тънкоиглена простатна биопсия – с него се изследва самата простатна тъкан от хистолог и съвсем точно се диагностицира заболяването.

Лечение на ДПХ

Лечението при това заболяване е индивидуално според възрастта, оплакванията, придружаващи заболявания, размери на простатата. Методите са промяна в начина на живот и хигиенно – диетичен режим, медикаментозно и хирургично лечение, като за последното е важно технологичното оборудване на болничното заведение и квалификацията на екипа.

Медикаментозно лечение при БПХ

Почти винаги се започва с него и продължава до изчерпване на ефекта му или до задълбочаване на симптомите. Няколко групи лекарства се използват в днешно време.

Те действат на α рецепторите в шийката на пикочния мехур и простатната жлеза, като по този начин правят струята по широка и облекчават уринирането, намаляват императивността на позивите. Ефектът им е бърз, симтомите намаляват почти веднага. Поради 24 часовото действие се приемат ежедневно. Страничните им действия са понижаване на кръвното налягане при някои, намаляване обема на семенната течност до пълната й липса – състояние известно като „ретроградна еякулация“. Дължи се на пълното отпускане на шийката на мехура облекчаващо уринирането. Страничните ефекти са преходни и бързо преминават след спиране на препарата.

5 – α хидроксиредуктазни инхибитори

Те потискат ензима, който превръща тестостерона в дихидротестостерон (ДХТ). По този начин спират нарастването на жлезите в простатата и водят до намаляване на обема й при продължителен прием. Ефектът от лечение настъпва по- бавно. Подходящи са за лечение на простати с по – големи размери. Страничните ефекти са понижаване на сексуалното влечение и нарушения в ерекцията.

Представляват комбинация от α-блокер и 5-α хидроксиредуктазен инхибитор и съчетават бързото действие на едните с дълготрайния ефект на другите препарати.