„Takata“ глобена с €1 млрд. за дефектни въздушни възглавници | Temaonline.bg

2
376
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

КОРПОРАТИВЕН СКАНДАЛ
„Takata“ глобена с €1 млрд. за дефектни въздушни възглавници
Трима отиват на съд за опасните експлоадиращи автомобилни възглавници, които предидвикаха най-голямото изтегляне от пазара на дефекти автомобили

14 Януари 2017 09:54
0

принтирай

|

текст

Японската корпорация „Takata“, която е един от най-големите доставчици на автомобилно оборудване за безопасност в света, ще пледира виновна за експлодиращите въздушни възглавници – съобщи New York Times. 

Американските власти и добавиха, че компанията ще трябва да плати и глоба на стойност $1 млрд. заради измамата си, предизвикала най-голямото изтегляне на автомобили в историята на САЩ. Други $125 млн. компанията ще трябва да плати на хората, които са останали инвалиди след инциденти с тяхно оборудване. 

Проурорите обявиха, че Takata де е съгласила да признае вината си в съда по обвинение в измама за предоставяне на фалшиви данни – нещо много рядко в бизнеса, когато една компания е подозирана в машинации. Освен това трима от шефовете на Takata – Шиничи Танака, Хидео Накаджима и Цунео Чикараиши – отиват на съд.

Разплитането на скандала активизира регулаторите в САЩ, доведе до слушания в Конгреса и доведе японската корпорация до ръба на фалита.  Причината бяха въздушни възглавници на Takata, предизвикали най-малко 16 смъртни случая, от които 11 в САЩ и довели до трайна инвалидност на други 180 само в САЩ. 

“Те напълно съзнателно фалшифицирали и намипулирали данните, защото искали да реализират много по-големи печалби, макар че съзнавали рисковете за крайния потребител“ – каза на пресконференция в Детройт прокурорът на Източния окръг Мичигън Барбара Маккуейд, която ще води процеса.

„Корпорации и отделни лица, които се опитват да правят бизнес с измами отиват на съд. Няма да позволим на измамници да извличат ползи и да печелят  повече от другите, които изграят само според правилата“ – добани Маккуейд.

Досега от пазара са изтеглени 70 млн. въздушни възглавници на Takata, след като операцията започна през 2008 и ще продължи чак до 2018.

 

 

През 2013 година „Toyota“ и „Nissan“ изтеглиха близо 3 млн. автомобила от световния пазар заради дефекти във въздушните възглавници за сигурност, производство на „Takata Corp.“, но тогава опасенията бяха, че патронът със сгъстен въздух във възглавниците може да ги разтвори в неподходящ момент или да бъдат блокирани автоматично коланите. Проблемът се оказа далеч по-сериозен. Установи се, че дефектът е свързан с химически пропелант, който помага на възглавниците рязко да се разширяват и от силното налягане те „изстрелват” срещу шофьора или пасажерите метални частици.

Към 2015 г. вече бяха регистрирани най-малко 16 смъртни случая и множество нанесени повреди върху автомобилите заради дефекта, първоначално прикрит от „Takata“.

Впоследствие над 34 млн. коли трябваше да бъдат отзовани от американския пазар, а вече закупените – да бъдат върнати на производителя. Скандалът засегна почти всички гиганти в автомобилопроизводство – „Honda“, „Toyota“, „Nissan“, „GM“, „BMW“, „Mazda“, „Daimler“ и други.