Япония не успя да изстреля успешно малката си орбитална ракета

1
292
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 15 Януари 2017

Посещения: 15

Кадър от изстрелването тази нощ. Credit : NVS Live

15 януари 2017 г. 08:40 ч.

Светослав Александров. Амбициите на Япония да изстреля най-малката в историята на космонавтиката орбитална ракета не се увенчаха с успех.

Ракетата SS-520-4, която е висока само 9.54 метра и е с диаметър 52 сантиметра, излетя тази нощ в 01:33 ч. българско време от космическия център Учиноура. Двадесет секунди след началото на полета от ракетата престана да постъпва телеметрична информация. Проследяването на ракетата е показало, че първата степен се е отделила от втората степен, а достигнатата височина е била 200 километра. След това обаче и двете степени заедно с малкия спътник TRICOM-1 са паднали в Тихия океан.

Целта на Япония беше да утвърди възможността да се разработи малка ракета, която да изстрелва малки спътници. TRICOM-1 тежеше едва три килограма.

Въпреки разочарованието през 2017-та все още можем да видим успешен полет на малка ракета. По-нататък през годината очакваме първото изстрелване на ракета Electron на Rocket Labs, както и първото изстрелване на Launcher One на Virgin Galactic.

Запис от изстрелването: тук (Youtube)

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/