Диспут (спор) в Aliexpress – Кога и как е правилно да го отворим?

2
440
Добави коментар
power
power

В статията ще разгледаме различните вариации на диспут в Алиекспрес, както и информация кога и как да ги започнем. Какво е необходимо да се направи за да спечелите спора и друга подобна информация.

Ако поръчката ви е дошла от Aliexpress, но не ви харесва – не се притеснявайте, не всичко е свършило. Както може би знаете сайта не може да гарантира за перфектно качество на стоките,  но това не означава, че клиентите не са защитени от измамни търговци в сайта. Ето защо ако намерите проблем, липса или несъответствие на снимката с реалния продукт, може да разчитате на компенсация.  Но как може да го направите? За да започнете процедурата трябва да отворите диспут – / dispute / или казано на български спор. В тази статия ние предлагаме общи съвети и концепции как да го направите.

Да започнем от самото начало. Получавате продукт без проблеми – това което следва да направите е да потвърдите получаването на продукта и да напишете коментар за поръчката, за да може той да е полезен за следващите продавачи. Но ако сте в ситуация в която продукта ви не работи, е развелен или не е това което е описано / показано на снимката – продължете да четете надолу.

Напомняме още веднъж, че имате определен период от време в който можете да започнете спора, за да проверите времето е необходимо да го погледнете в раздел моите поръчки.

Обозначения на снимката
1. Време до автоматично затваряне на поръчката – когато това време изтече вашата поръчка ще бъде автоматично затворена и приключена.
2. Удължаване на времето за доставка – Използвайте това поле когато продукта ви все още не е пристигнал, но желаете да изчакате още време. Имайте на предвид, че продавача също има право да удължи  периода за доставка. След изпращане на заявка за удължаване на периода е необходимо тя да се потвърди от продавача.
3. Бутон за отваряне на Спор / Дипсут /  –  Диспутът се отваря ПРЕДИ изтичане срока за защита/срока за доставка/,
след като изтичане на този срок губите правото си на защита. Имате
буферен срок от 15 дни, което може да използвате за диспут след
потвърждаване на поръчка, но като цяло е добре да си следите срока.
Диспут
може да отворите 5 дни ,след като продавача е потвърдил
пращането.Появява се бутон „Open Dispute“  подробностите, ще разгледаме надолу по статията
Как и кога можем да отворим спор / Диспут / в Aliexpress.com
Вариант 1: Вашата поръчка не пристига на време. Това означава, не не е нужно да се проверява за качеството на продукта, ако времето за изчакване изтече , това означава, че парите ви ще бъдат прехвърлени по сметката на продавача. В този случай най-добрият вариант е да поискате удължаване на времето за доставка. За да направите това изберете бутон «Request to Extend Delivery Date» и добавете дните с които искате да увеличите срока.

Използвайте това поле при положение, че жалете да изчакате и сте сигурни че поръчката ви е на път. Как да разберете дали поръчката ви е на път, ще разгледаме в друга статия.

Вариант 2: Вашата поръчка не идва на време, но продавача НЕ иска да удължи времето за доставка.  Това което следва да направите в този случай е да отворите диспут по стъпките описани по-долу и да поискате възвръщане на цялата сума. Прилагаме и схема на Aliexpress, която показва в дни, какви са вариантите за действие.

Ако все пак решите да отворите спор ще трябва да кликнете върху «Open Dispute», както е показано на първата снимка. Този бутон се появява след 6 дни, това е периода в който продавача трябва да изпрати поръчката. Когато вече спорът е открит сайтът дава права на 15 дни, през които трябва да достигнете до споразумение с продавача. Ако не успеете да постигнете споразумение в посоченият срок, спорът се ескалира към Алиескпрес.

Администраторите от своя страна се занимават с претенции от 1 седмица до 2 месеца. Ето защо ние съветваме, ако можете да се разберете с продавача, го направете! Можете да се свържете с даден продавача и без да сте отворили спор. Това може да направите когато сте в меню My orders

Ако продавачът не реагира на съобщенията ви, тогава трябва ръчно да ги прехвърлите в спор.

Ако по време на спор поръчката ви пристигне, не се притеснявайте да затворите спора и да потвърдите поръчката

Вариант 3:  Получих поръчката, но качеството на продукта е лошо.  Често продуктите се получават доста преди да изтече крайния срок и не се налага да удължаваме срока за доставка. Все пак обаче понякога се случва да се сблъскаме с ниско-качественни стоки. В този случай може да се договорите директно с продавача за компенсация или в крайна сметка да откриете спор / диспут /

За да отворите диспут е необходимо да изберете бутон «Open Dispute» след това сайта ще ви пренасочи към следния екран

Ето и възможностите които може да изберете:

1. Какво желаете да направите? – Имате възможност да изберете между опциите да поискате възстановяване / компенссаци – Refund Only /  или да поискате да върнете продукта / Return Goods / –  не препоръчваме да избирате метода за връщане на стока, по добре е да получите обезщетение дори да е по-малко от това което сте платили отколкото да се занимавате  и да губите време да изпратите обратно продукта.
2. Получихте ли стоката? – Ако поръчката е дошла изберете Да / Yess или ако не е дошла изберете НЕ / No
3. Причина за възстановяване? –  В зависимост от предходните отговори тук се променят вашите възможни отговори. Ако сме в ситуация в която не сме получили продукта следва да изберем Logistics tracking problem – в първото поле и Purchase Protection is running out, but package is still in transit във второто. Това което сме избрали означава, че времето за доставка изтича, а ние не сме получили продукта.
4. Сума за възстановяване? Много важно поле, тук може да въведе каква компенсация желаете. Имате възможност да избирате от0,01$ до цялата стойност на продукта. Имайте предвид, че за малки проблеми по добре е да получите частична компенсация отколкото да поискате връщане на цялата и да не успеете да спечелите спора.
5. Детайли и описание: В това поле в свободен текст на английски опишете проблема си
6. Доказателства. Имате възможност да качите снимка и / или видео клип за доказателство * – Това се използва най-вече при случаите когато има проблем дефект със стоката или не отговаря на снимката.
 
Какви доказателства трябва да предоставя? Това са снимки и клипове на продукта, опаковката, които трябва да направите ако има проблем с продукта ви. Колко по ясна направите снимките/клиповете и се разбира проблема толкова възможността да спечелите спора е по-голяма.

Не забравяйте, че имате право да отворите спор и в следните случаи:

Ако продукта който сте получили е различен от този който виждате на снимката за продажба – Снимайте вашият продукт, направете дори видео ако е необходимо. Ако сте поръчали дреха например и тя не отговаря на размера, не се притеснявайте да снимате с метъра.
В случай, че устройството не работи по начина описан в инструкциите  – препоръчваме в този случай задължително да запишете видео клип.
Повредена опаковка – в повечето случаи няма да спечелите спора тъй като продукта е цял и годен за употреба.
Повредена стока в следствие на неправилна опаковка за транспорт –  снимайте счупения продукт заедно с нарушената опаковка.
Ако закъснението се дължи на митници или стоката е задържана в митницата – тук продавача не носи отговорност и няма да получите компенсация

Не забравяйте, че часовникът тиктака имате само 3 дни, за да отговорите на спор.

Силно се надяваме да не се налага да използвате опциите за спор, но все пак бъдете внимателни при избор на продукт и продавач.
Успешни покупки 😉