Какво да направя, когато клиентът не отговаря на въпросите ми

2
330
Добави коментар
mogilska
mogilska

Случвало ли ти се е: говориш с клиент, задаваш му въпроси, които са ти важни, за да си свършиш работата добре, но той не ти отговаря. Пише ти за някакви очевидни, маловажни неща и пропуска всичко останало, което ти е необходимо да знаеш. Имаш чувството, че изпращаш имейли към черна дупка. Сигурно ти се е случвало. Много е неприятно, освен че се чувстваш зле, не можеш и да свършиш това, за което ти плащат.

Защо клиентът не отговаря на някои от въпросите ти

Защото не ги разбира, за него те не са важни и може спокойно да ги пропусне. Ще ти дам пресен пример (аз също често се чудя как да измъкна информация, която ми е необходима, а не получавам).

Получавам запитване от чешка фирма мога ли да правя мониторинг на определено съдържание на български. Те са посредник на италианска агенция, която има нужда от такъв мониторинг за няколко страни от Източна Европа и ще ми дадат линк към специален софтуер и ръководство с изисквания. Имат точен график кога трябва да сваля програмата, кога ще протече обучението, колко и кога искат да се работи.

Съгласявам се с всичко, чета изискванията им за хардуера и ги питам за каква операционна система е софтуера, предвидено ли е да се сваля и ползва под Линукс. До края на преговорите не получавам отговор. Идва денят, в който трябва да се свали софтуерът и да се проведе обучението. И разбира се не мога да го сваля, ако ползвам Линукс, такава опция не е предвидена. Губим около час в преписки и после, понеже у дома има спец по Линукс и други разни компютърни, неразбираеми за мен неща, софтуерът е свален и работи!

Чехите, оказва се  в следващите няколко имейла, изобщо не са взели под внимание въпроса ми за операционната система, защото той им се е сторил маловажен. Защо? Ами защото всички работят с Уиндоус и те не са имали подобен проблем, т. е. не разбрали важността на въпроса и защо той е един от първите, които съм задала.

Как да накараш клиента да отговори на въпросите ти

Обяснявай му защо задаваш точно този въпрос. Да, толкова е просто, но аз поне не се бях сещала досега. Когато пускаш своите въпросници или когато пишеш мейл с уточняващи въпроси, не забравяй, че това, което за теб е очевидно, за клиента ти може и да не е – нали затова те наема. Обяснявай леко, меко, възпитано и добронамерено всичко, което мислиш, че може да е неразбираемо за клиента ти. Така вероятността да получиш навременни отговори нараства неимоверно.

Писала съм и друг път по темата, но тя явно е доста по-дълбока и човек не може да се сети за всичко наведнъж. Ако искаш да общуваш по-лесно и ефективно с клиентите си, прегледай пак:

Успешна седмица и приятно питане.