Шистови плочки за покрив сбират енергия и намаляват сметките за отопление

11
369
Добави коментар
ivokumchev
ivokumchev

Ръбестият и визуално натрапчив вид на слънчевите панели прави тяхното приложение нежелано за мнозина собственици, особено ако домовете им са проектирани с особено внимание върху дизайна или пък са старинни къщи, носещи духа на предишни епохи. Испанската компания за шистови покривни плочки Cupa Pizarras е решила да промени всичко това. Тя е разработила нов модел плочка, която интегрира слънчеви клетки в естествения материал. Системата Thermoslate безпроблемно „скрива“ термалните модули, които зареждат слънчеви топлинни „батерии“. Те пък затоплят вода, която може да се използва за отопление на интериора на дома, за подгряване на плувен басейн или просто за къпане, пране на дрехи и други битови приложения.

Събирането на слънчевата топлина за затопляне на вода е подход, който се радва на голяма популярност дори в страните от Северна Европа. За по-южните държави пък е безспорно много ефективно решение за добив на чиста енергия. Тъй като естествените шистови плочи са с тъмен на цвят, те привличат слънчевата топлина. Покривите, обвити в шистови плочки с термо-колектор, могат – според сайта на компанията – да осигуряват до две трети от топлата вода, нужна на едно домакинство през годината. Друг възможен сценарий е топлата вода да се използва за отопление. Тогава потреблението на енергия спада с до 85 процента годишно.

Плочките могат да бъдат използвани за атрактивни покривни покрития, красиви подови настилки, а също икато открита стенна облицовка. При приложенията за покриви има два различни варианта за инсталация – заковаване или закрепване с помощта на куки.

Вграждането на компонентите за събиране на слънчева енергия в тези плочки предлага едно подходящо решение за сгради с иторически характер, тъйкато на вид те не се различават от традиционно използваните плочи.

(greentech.bg)