Турските власти заловиха атентатора от Новогодишната нощ в Истанбул

2
264
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Заедно Абдулкадир Машарипов, който в нощта на Нова година откри огън в нощен клуб в Истанбул, са задържани още четирима души

Атентаторът, който разстреля 39 души в нощен клуб в Истанбул в новогодишната нощ, е заловен, пишат турските медии. Абдулкадир Машарипов е бил задържан снощи в жилището на свой приятел.

След продължително издирване, включително с контрол на напускащите по границите, властите са открили нападателя в истанбулския квартал Есенюрт.

Заедно с него са арестувани още четирима души, сред които има жени. 4-годишният син на атентатора също бил с него.

Почти веднага след атентата отговорността пое „Ислямска държава“ като обяснеинето бе, че това е отговор на турската военна намеса в Сирия. Вицепремиерът Нуман Куртулмуш каза в понеделник, че атаката е проведена с участието на чуждестранно разузнаване, но не посочи какво има предвид.

Виж още: „Ислямска държава“ пое отговорност за атентата в Истанбул

Според „Хюриет“, който разпространява и снимка на Абдулкадир Машарипов вероятно от ареста, е бил заловен заедно със сина си и е откаран на медицински преглед.

В неделя полицията е обкръжила къща в Силиври, използвана от заподозрения Машарипов, а при обиска в нея бяха открити около 150 хил. долара. Според полицейски източници на „Хюриет“ парите е трябвало да бъдат предадени на терориста за свършената работа.

След масовото убийство в ранните часове на 1 януари Машарипов отищъл в къщата си в истанбулския район Зейтинбурну, където взел сина си и избягал.

Източник: в. „Хюриет“

Добави коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари