В Априлци ще отбележат празника на сланината и греяната ракия

4
296
Добави коментар
manuel.momchilov
manuel.momchilov

За VII-ми пореден път в град Априлци ще се проведе ден на сланината и греяната ракия.

„Грандиозното събитие и тази година ще зарадва вече многобройните си почитатели на 18 февруари (събота) в центъра на града, където площадът ще оживее под звуците на фолклорна музика и народно веселие, събирайки над 10000 посетители. Идеята на празника за опазването на старите български традиции чрез представяне на типичните за района печена сланина и греяна ракия на фона на народни песни, хора и хумор намери свои радетели, последователи и съмишленици в цялата страна.“ Това сподели за „Българска традиция“ Деница Николова, организатор на фестивала.

Запазената марка на празника е гозбата приготвена „големия чорбаджийски тиган” или т.нар. „Бабина гозба” – ястие с 30 кг сланина, 500 яйца и 30 кг праз лук.

Тази година специален гост в мероприятието ще бъде участникът във второто издание на MasterChef – Събин Ранков, който ще демонстрира своите кулинарни умения в приготвянето на Бабината гозба. Посетителите, освен от гозбата, ще могат да дегустират и други специалитети от местния фолклор.

Организаторите на мероприятието са подготвили и разнообразни конкурси за жителите и гостите на Априлци сред тях са: „Надпревара за най-вкусна и крехка сланинка”, „Кулинарна изложба – базар за ястия със сланина” , „Конкурс за домашна ракия – ароматна, идеална на градус, чудесна на вкус”, конкурс за детска рисунка „ Моят зимен град Априлци”. Отличените в надпреварите ще получат парични награди и грамоти, а Голямата награда -живо прасенце, ще зарадва  победителя в конкурса за най-крехка сланинка.

За доброто настроение ще се грижи фолклорният изпълнител Райко Кирилов, както и много други танцови формации, оркестри и други.

Талисманът на празника е триметрово розово прасе – гигант, което ще радва малки и големи на празника. Със специално изработените сувенири посетителите ще отнесат спомена за едно незабравимо преживяване, което си заслужава да се изживее отново и отново.