УниКредит Булбанк продаде 93 млн. лв. необслужвани кредити

1
289
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: google

Българската банка – УниКредит Булбанк, продаде 93 млн. лв. необслужвани кредити на „Агенция за събиране на вземания“ ЕАД. В официалното съобщение на финансовата институция не се посочват условията, при които дружеството, специализирано в събиране и изкупуване на просрочени вземания, е придобило портфолиото, пише economic.bg.

Обикновено пакетът от необслужвани заеми се продава с определен дискаунт, след което отговорността по събирането остава в колекторската фирма. Процесът по продажба на необслужвани портфейли в българската банкова система започна в края на 2015 г., като той беше движен от предстоящите тогава преглед на активите в банковата система и стрес-тестове. Най-голямата сделка досега се случи в началото на 2016 г., когато Пощенска банка продаде портфейл от 144 млн. евро потребителски кредити.

От УниКредит изтъкват, че сделката е част от плана им за продажба на активи с влошено качество. Целта е да се укрепи кредитния портфейл.

След края на процедурата по оценка на качеството и стабилността на банката стана ясно, че УниКредит Булбанк издържа без проблем стрес тестовете и има високо ниво на капиталова аддекватност. Основният сценарий до 2018 г., за който се считаше, че отразява най-вероятните макроикономически и финансови тенденции, показа, че базовият собствен капитал от първи ред (CET1) на УниКредит Булбанк е 31.6% при изисквано ниво от 4.5% и средно за банковата системата у нас 22.2%. При симулациите на неблагоприятния сценарий съотношението CET1 на УниКредит Булбанк е 18.3%, многократно над минимума, при 14.4% за банковата система.