Стъклотекстилните тапети

2
1336
Добави коментар
vashitemebeli
vashitemebeli

Пукнатините по стените са неприятна гледка и налагат ремонт. В зависимост от причините, големината и скоростта на отваряне, те изискват от шпакловка до сваляне на мазилката до основа и изкърпване или полагане на нова мазилка.

Ремонтът на малките, козметични дефекти може да е бърз и лесен. Достатъчно е да си осигурите стъклотекстилни тапети, които да залепите на напуканите стени.

Какво представляват стъклотекстилните тапети

Наричат ги още стъклофибърни, защото са изтъкани от много фини стъклени нишки. След специална обработка те придобиват качества, които ги правят незаменими при ремонт и отлична основа за ефектни декоративни решения. Предназначени са за полагане върху вътрешни стени и тавани.

 

Поради самия характер на суровината от която са изработни и начина на обработка, стъклотекстилните тапети имат отлични технически свойства:

Не се разнищват, не се повлияват от влагата, не се отпускат и деформират при лепене. Армират и заздравяват основата, върху която се полагат, и увеличават устойчивостта й на износване и нараняване. Покриват добре малките неравности по стените, а дори и да остане някъде видима хлътина или изпъкналост, то релефната им повърхност отлично ги прикрива.  Не гният, не се нападат от микроорганизми и имат дълъг живот.  Не горят и забавят огъня в случай на пожар. Лесно се поддържат и за почистването им е достатъчна влажна кърпа. Понасят многократно боядисване. Изключителното разнообразие от текстури придава на интериора индивидуалност.

Защо да изберете стъклофибърните тапети

Защото спестяват трудоемкия и продължителен процес на шпакловане. При това стените, подложени на високи натоварвания и вибрации много скоро след шпакловане ще се напукат отново. Затова стъклотекстилните тапети са отлично решение за обществени сгради като болници и училища, бизнес сгради и търговски центрове, институции и т. н.

Разбира се, приложими са при стени с пукнатини, но със здрава мазилка, която не се рони и не е подкожушена.

Как да ги поставите

Почистете и обезпрашете добре основата. Тя трябва да е суха и без мазни петна. Изберете специално лепило за тежки тапети или вземете препоръчаното от производителя им. Грундирайте, за да изравните попиваемостта на стената и изчакайте да изсъхне.

Стъклотекстилните тапети се лепят като другите – бързо и лесно, без допълнителни изисквания. Достатъчно е да следвате инструкциите върху самите ролки. За да избегнете  изкривяване и усукване, използвайте нивелир и отбележете на стената вертикална линия, по която да се водите. Нанесете лепилото върху опаковата страна, която е специално маркирана. Бъдете особено внимателни с напасването на отделните ленти, когато сте избрали по-едър декор. Грижливо обезвъздушете.

Оставете тапетите да изсъхнат. На следващия ден можете да боядисвате.