Символиката на ябълката в българските обичаи

2
318
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Каква роля играе ябълката в българските народни вярвания

Още от предбиблейски времена ябълката има много дълбоко символно значение. Тя се свързва с любовта, плодородието, живота, сексуалността и греха. 

Ябълката е свещеното дърво на Аполон, Ябълката на раздора пък е причината трите богини Афродита, Атина и Хера да се скарат коя е най-хубава (нещо, което впоследствие предизвиква Троянската война). В християнството ябълката е „плод на греха“, символ на първородния грях. 

За древните келти плодът е тясно свързан с отвъдното, с вълшебствата и тайното знание, с култа към Епона – богинята кобила, изобразявана седнала и държаща в ръцете си ябълка. 

При тълкуването на сънищата, ябълката се отъждествява най-вече с любовта и семейството. Ако я видиш в съня си ябълка, това се смята за добър знак, най-вече в чисто сексуален аспект. Ако я ядеш, ще се радваш на здраве и щастие. Ядеш ли червена и сладка ябълка, предстои ти дръзка любовна авантюра, а ако е кисела и неузряла – кавги и неразбирателство в семейството или с любимия. Ако на сън ти дават ябълки, ще се сгодиш. Сънуваш ли узрели ябълки на дървото, ще имаш сплотено и многочислено семейство. Ако видиш насън цъфнало ябълково, предстои ти чиста, невинна, платонична любов. 

Ако обърнем внимание на българските традиции и фолклор, ще открием, че ябълката присъства именно като символ на плодородието (в най-общ смисъл), любовта, брака и децата. 

Виж още: Репортерката Илияна Беновска опита да замери президента с гнила ябълка

В народните представи интуитивно се е наложило схващането, че най-сигурен белег за любов между двама млади е размяната на ябълка, като в Тракия например знак, че някой момък е залюбил мома, е замерянето ѝ с ябълки по време на хорото. 

Ябълката въобще се възприема като традиционно средство да се покаже между младежи. Самият плод се използвал в магии за харесване. Ако момъкът или девойката отхапят от омагьосаната ябълка, могат лудо да се влюбят за около 40 дни. Дори и без магия, ябълката била сигурен знак, че някой има сериозни намерения за брак. 

В традиционната народна култура ябълката е символ на женитбата. Поради тази причина тя присъства във всички важни моменти от подготовката и развоя на сватбата – при украсата на сватбеното дръвце, сватбеното знаме и сватбения овен. Младоженците ядат ябълка, за да имат деца. Тя може да замести и кървавата риза на невестата след първата брачна нощ: когато невестата е честна, вместо ризата показват ябълка и сватбарите набучват в нея монети. 

Като символ на плодовитостта, ябълката играе и друга роля. Младоженците трябва да ядат ябълка, за да имат деца. Идеята на този обичай е, че ябълката притежава еротична сила, която ще подкани младите да заченат рожба.

Източник: „Българските обичаи и ритуали“ – Лилия Старева; „Ябълката като символ на плодородие и любов в народната култура“ – Биляна Попова