Марсоходът Кюриосити откри признаци за засъхнала кал и пукнатини на Марс!

1
317
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли Категория: Последни новини Публикувана на 19 Януари 2017 Посещения: 18

Марсоходът „Кюриосити“ засне това изображение на 20 декември 2016 г. Credit : NASA/JPL-Caltech/MSSS

19 януари 2017 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Какво се вижда на горната прелюбопитна снимка, направена от марсохода „Кюриосити“? Според учените тази мрежа от пукнатини може да се е получила от пресъхването на марсианската кал в далечното минало.

Горната находка е намерена в областта Мъри, намираща се в подножието на планината Шарп на кратера Гейл. Много добре знаем от ежедневната практика, че когато калната почва се втвърдява, се образуват пукнатини, които често пъти приличат на мрежа. Калните пукнатини се наричат от учените още „десикационни пукнатини“. Тук обаче не говорим за пукнатини, образували се преди няколко дни или седмици – не, ако това наистина са кални пукнатини на Марс, те са се образували преди повече от 3 милиарда години. Тогава знаем, че Марс е бил по-топъл и условията му са се доближавали до тези на Земята. Наличието на кални пукнатини на Марс е свидетелство за редуващи се периоди на сух и влажен климат.

Марсоходът на НАСА „Кюриосити“ ще продължи да изучава Червената планета през следващите месеци и години. Неговите по-нататъшни изследвания на планината Шарп биха могли да помогнат в разгадаването на мистерията кога и защо Марс се е превърнал от гостоприемна планета в днешната суха пустиня.

Източник: НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/