Кой е най-печелившият футболен клуб

1
290
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

„Манчестър Юнайтед“ успя да си върне първото място в класацията на футболните клубове с най-много приходи в света

Всеки знае вече, че футболът е много повече от просто игра. За някои това е страст, мания и дори религия. За други – футболът е мултимилиарден бизнес. И това се показва от годишното изследване на Football Money League, направено за компанията за финансов анализ „Делойт“. 

Излседването се прави всяка година от сезон 1996/1997 насам и класира футболните клубове с най-много приходи. 

Така през миналия сезон 20-кратният английски шампион „Манчестър Юнайтед“ е изместил „Реал“ (Мадрид) от върха на класация за футболните тимове с най-големи приходи в света, пише британският в. „Дейли Телеграф“.

„Червените дяволи“ имат постъпления в касата от 515,3 млн. лири за сезон 2015/16, като по този начин оглавяват класацията за пръв път от сезон 2003/04 г. Това е най-високата сума, която футболен клуб е изкарвал през 20-годишната история на изследването. 

Виж още: Колко вземат 10-те най-скъпоплатени футболисти в света

Второто място отива за „Барселона“, които със съвсем малко изпреварват миналогодишния победител в класацията „Реал Мадрид“.

Пет от водещите 10 отбора по приходи са от английската Висша лига, като в топ 20 те са общо 8. Общо отборите от топ 20 са изкарали през миналия сезон 5,5 млрд. лири, което е с 12,5% повече спрямо предходния сезон.

Според изследването обаче би било много трудно на „Юнайтед“ да запазят челната позиция предвид факта, че тази година не участват в Шампионската лига, а британската лира претърпя срив спрямо еврото. 

Ето и класацията на 20-те най-печеливши отбора за сезон 2015/2016: 

Източник: „Дейли Телеграф“