За мебелите в стил ампир – Портал мебели, цялостно обзавеждане и презентации

14
Добави коментар
eliana777
eliana777

Името на стила Френски ампир идва от френската дума empire (империя – б.а.). Френските художници и дизайнери от времето на Наполеон въвеждат в ампирните мебели символите и могъществото на империята.

В действителност, стилът ампир се доближава до класицизма, но е по-тържествен: махагон с бронзови фигури, лъвски глави, орли, сфинксове, медузи, лаврови венци, щитове и мечове, и, разбира се, декоративен почит на императора – буквата N.

Ампир набляга на естествената красота на дървесината: използва се ямайско червено дърво и топола. За направата на първите мебели в стил ампир пък е използвана бреза.

Мебели в стил ампир притежават изключително декоративно многобразие. Декорирани са със сфинксове, египетски сцени, лебеди, грифони…

Обикновено краката на мебели са декорирани с животински лапи. Резбата на дърбото може да имитира бронзови накити. Обичайната тапицерия за мебелите в стил ампир е коприната.

Леглата се изработват под формата на гондоли или шейни. При производството на мебели се използват техники като рисуване, позлата, инкрустация, мозайка.

 

< Предишна

 

Следваща >