Доналд Тръмп се закле върху 2 библии като 45 президент

1
309
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ВСТЪПВАНЕ В ДЛЪЖНОСТ
Доналд Тръмп се закле върху 2 библии като 45 президент
Най-възрастният нов президент на САЩ влиза в Белия дом с рекордно нисък рейтинг и пълно мнозинство за Републиканците в Конгреса

21 Януари 2017 01:07
0

принтирай

|

текст

Това беше Денят на Доналд Тръмп във Вашингтон!

Официално бизнесменът-милиардер встъпи в длъжност като 45 президент на САЩ.

В този исторически 20 януари 2017 г. бившата риалити ТВ-звезда и магнат на недвижими имоти положи клетва пред Капитолия пред многобройно множество американци, събрани пред  Националната алея въпреки държовния ден.

На церемонията по встъпване в длъжност присъстваха четирима от петимата живи бивши президенти. Джими Картър, Бил Клинтън, Джордж Буш-младши и Барак Обама. Джордж Буш-старши не присъства заради здравословни проблеми. Тук бе и Хилъри Клинтън, противникът на Тръмп в надпреварата за Белия дом, която спечели народния вот с 2.8 млн., но загуби при електоралната колегия заради неочаквания успех на републиканския кандидат в щатите от Средния Запад.

Със своите 71 години президентът Тръмп е най-възрастният обитател на Белия дом и първият, който поема най-важният пост в държавата без никакъв политически опит и без никога да е бил избиран или да е служил в армията.

Тръмп започва своя мандат с най-ниското за цялата история на САЩ одобрение за нов президент – заради шокиращата победа на изборите от 8 ноември, серията от спорни назначения в новата администрация и неговия имидж.

В същото време той започва да управлява с предимства, с които неговия предшественик Барак Обама не разполагаше: подкрепа на Конгреса с републиканско мнозинство в двете камари, разединена опозиция и Върховен съд, който също ще му даде своята подкрепа с неговата номинация за попълване на вакантното място на починалия миналия февруари Антонин Скалия, назначен още от Роналд Рейгън.
 

 

Доналд Тръмп се събуди в този ден в официалния дом за гости на Белия дом – Блеър Хаус, където всеки президент след Джими Картър прекарва нощта преди своята иногурация.

Както винаги той стана рано и пусна първия си туит още в 07.30 ч.  с посланието

„Всичко започва дне! Ще се видим на клетвата в 11.00 ч. ДВИЖЕНИЕТО ПРОДЪЛЖАВА – РАБОТАТА ЗАПОЧВА!

 

It all begins today! I will see you at 11:00 A.M. for the swearing-in. THE MOVEMENT CONTINUES – THE WORK BEGINS!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 20, 2017

Ренс Прибъс, новият шеф на канцеларията Белия дом пристигна в Дома за гости в 08.00 ч. Бившият мениджър на предизборната кампания Келиан Конуей и Кепнс и шефът на комуникациите Хоуп Хикс също бяха там. 

Малко по-късно Тръмп премина през на официалния ритуал за предаване на властта: предаването на държавната тайна и ядреното куфарче. Времето и мястото на този ритуал останаха в тайна, но последните президенти написаха в своите мемоари, че това е станало тъкмо в Блеър хаус преди официалната иногурация.

Първият ангажимент на Доналд Тръмп в тази сутрин бе молитвата в Епископалната църква Св. Джон, която е само на една пряка. Тръмп пристигна в тъмен костюм и червена вратовръзка, придружаван от съпругата си Мелания, която бе в барутено синьо.  

 

След това семейната двойка бе откарана в Белия дом, където пристигнаха в 09.45 ч. и подариха на Барак и Мишел Обама кутия в характерната синя опаковка на бижутерийната фирма Tiffany & Co.

След около час двамата президенти се появиха отново и се отправиха с президентския автомобил “The Beast” към Капитолия за тържествената церемония. Пред тях в колата бяха Мишел Обама и Мелания Тръмп, докато вицепрезидентите Джо Байдън и Майк Пенс пътуваха в кола отзад.

Улиците бяха изпълнени с хора и много военни, докато кавалкадата преминаваше през града, подминавайки по пътя си и Trump Hotel.

 

 

 

Една минута преди 12.00 ч. Тръмп се закле върху две Библии.  Първата му е подарена от майка му през 1955 г. по случай завършване на неделното училище, а втората принадлежала на 16-я президент Ейбрахам Линкълн.

Първите му думи като президент: „Много благодаря! На всички в света, благодаря ви“. 

Времето за празни приказки свърши.

Настъпи часът за действие.

Независимо дали сме черни, бели или кафяви, в нас тече същата червена кръв на патриоти.

Заедно, ние ще направим Америка силна отново. 

Ще направим Америка богата отново. 

Ще направим Америка горда отново. 

Ще направим Америка сигурна отново.

И Да, заедно ще направим Америка велика отново. Благодаря и бог да би благослови, Бог да благослови Америка“.