Тръмп ще се срещне най-напред с Тереза Мей

1
316
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди, че „много скоро“ ще се срещне с британския премиер Тереза Мей.

Мей ще пристигне във Вашингтон „много скоро“, каза Тръмп по време на визитата си в централата на ЦРУ. Тя ще бъде първият световен лидер, който ще посети Тръмп в Белия дом. 

Преди това британската телевизия „Sky News“ съобщи, позовавайки се на източник в Белия дом, че Мей ще се срещне с Тръмп следващата седмица.

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей потвърди, че в петък ще се срещне с новия американски президент Доналд Тръмп, пише Daily Mail. 

Мей, която в миналото публично е критикувала милиардера, настоя, че „няма да се страхува“ да оспори неговите „неприемливи“ виждания, но уточни, че фокусът на срещата ще бъде търговията, НАТО и Русия.

Тя отказа да коментира дали ще обсъди на срещата в петък противоречивите коментари на Тръмп относно жените.

„Когато има нещо, което според мен е неприемливо, няма да се страхувам да го кажа на президента Тръмп“, заяви премиерът. 

Британският премиер изглежда няма да бъде придружавана от други министри от кабинета в Лондон в рамките на визитата си в САЩ.  Върху детайлите около пътуването е работено през последните няколко дни, а официалните лица от двете страни на Атлантическия океан явно са решени да подражават на модела на връзката между Маргарет Тачър и Роналд Рейгън от 80-те години на миналия век.

„Те наистина много, много силно желаят да уловят идеята за Рейгън-Тачър: нов популист в Белия дом и силна жена на (Даунинг стрийт) номер десет. Искат да възродят това колкото е възможно по-скоро“, твърди правителствен източник, цитиран от британските медии.
 

По време на посещението си в главната квартира на ЦРУ  в Ленгли Доналд Тръмп заяви, че воюва с „нечестните медии“, които, според него, се канели да го скарат с разузнаването.

„Причината да съм тук е, че съм в постоянна война с медиите, това са едни от най-нечестните хора, който може да съществуват“, каза Тръмп пред служителите на ЦРУ и получи одобрителните им възгласи.

В събота Тръмп посети главната квартира на ЦРУ в Ленгли, включително и разположения в сградата мемориал на разузнавачите, загинали при изпълнение на служебните им задължения. След това Тръмп говори пред около 400 настоящи служители на ЦРУ и им обеща пълна подкрепа. Пред тях той атакува „нечестните медии“, които, според Тръмп, се опитват да го скарат с разузнавателната общност.

По думите му, медиите искали да представят нещата така, че между него и разузнавателната общност съществува „вражда“. Той посочи, че това изобщо не е така.

„Никой не изпитва по-силни чувства към разузнавателната общност и ЦРУ от Доналд Тръмп“, каза президентът. „С вас съм на хиляда процента“, увери той.

По-рано Тръмп остро критикува разузнавателните служби, които обвиниха Русия, че му е помагала в изборите и допуснаха изтичане на информация в медиите за доклад, в който се твърди, че Москва има компромати срещу Тръмп.
 

 

Бившият директор на ЦРУ Джон Бренън, който освободи поста на 20 януари, остро разкритикува посещението на Доналд Тръмп в централата на ЦРУ.

„Бившият директор на ЦРУ Бренън дълбоко е огорчен и разгневен от факта, че Доналд Тръмп демонстрира отвратително себевъзвеличаване пред стената – мемориал, посветена на героите на Управлението. Бренън смята, че Тръмп би трябвало да се срамува“, заяви говорителят на Бренън, Ник Шапиро, цитиран от изданието „Политико“.

Такива остри изказвания срещу действащ президент са много нетипични за високопоставен разузнавач, който току-що се е оттеглил от службата. Тръмп се конфронтира с ЦРУ преди и след избирането си за президент. Той критикува специалните служби за изтичането в медиите на информация за избрания държавен глава.