Китайската възвращаема мисия до Луната ще лети в края на ноември

1
325
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 23 Януари 2017

Посещения: 26

Кадри, които показват лунния кораб на Китай „Чанг’e 5“. Credit : CNTV

23 януари 2017 г. 08:10 ч.

Светослав Александров. Китай планира да изстреля лунната мисия „Чанг’e 5“ в края на ноември тази година от космодрума Уеншан, намиращ се на остров Хайнан, с помощта на тежкотоварната ракета „Лонг Марч 5“.

Мисията ще включва първото роботизирано вземане на проби от Луната, първото излитане от повърхността на Луната, първото безпилотно скачване в окололунна орбита и първото завръщане на Земята при втора космическа скорост.

„С тегло от 8.2 тона, лунната мисия се състои от четири части – орбитален апарат, възвращаем апарат, излитащ и спускаем апарат“, съобщава Йе Пейчжиан, един от водещите китайски аерокосмически експерти и консултант на програмата.

Спускаемият апарат ще позиционира лунните проби в специален съд на излитащия апарат, след което излитащият апарат ще излети от Луната, за да се скачи в окололунна орбита с орбиталния и възвращаемия апарат. След скачването пробите ще бъдат прехвърлени върху възвращаемия апарат.

Китай също така планира да изстреля мисия „Чанг’е 4“ около 2018 година, като целта на тази мисия ще е кацане на обратната страна на Луната.

„Страната също планира да прати роботи да изучават двата лунни полюса“, съобщи Ву Янхуа, заместник директор на Китайската национална космическа администрация в края на 2016 година. Обсъждат се и планове за изпращане на пилотирани мисии с хора.

Източник : CCTV

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/