„Ислямска държава“ обучава джихадисти в християнска църква

1
359
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Терористите от групировката „Ислямска държава” превърнали главната християнска църква в иракския град Тел Кайф в център за обучение на деца, които се сражават на страната на джихадистите, съобщи кюрдският телевизионен канал Rudaw.

Очевидци разказват, че джихадистите са изгорили и разрушили повечето църкви в града, където голяма част от местните хора са асирийци и изповядват християнството.

Главната църква в Тел Кайф „Светото сърце” била преименувана на Абу Талх ал Ансари и превърната в база за подготовка т.нар. „деца на халифата”.

Обучението на невръстните войници продължавало между 2 и 3 седмици, съобщава Rudaw, след което децата трябвало да започнат да се сражават.

„Те бяха наясно, че военните самолети не бомбардират църкви. ИД превърна тази църква в свой щаб. Тайно прехвърляха в църквата деца от Мосул”, свидетелства очевидец.

Rudaw допълва, че „децата на халифата” били обикновено на около 15 години.

„Закарваха децата в джамия, където полагаха клетва за вярност на халифата. После ги водеха в църквата и ги тренираха преди да ги изпратят на бойното поле.. Мнозинството от тях бяха деца, на които казваха, че ще отидат в рая. Знаете, че малките лесно се доверяват.”, посочва жител на града пред медията.

Военната операция за освобождаването на Мосул от джихадистите започна на 17 октомври 2016 година. Иракски военни и полицаи и кюрдски формирования, подкрепяни от авиацията на международната коалиция начело със САЩ, започнаха призори масирано настъпления срещу града.

Тел Кайф се намира близо до Мосул и вече е освободен от терористите, уточнява кюрдският телевизионен канал.