Razer BlackWidow X Chroma Ревю

15
395
Добави коментар
blacksnoopy
blacksnoopy

Blackwidow X Chroma е актуалната механична клавиатура на Razer във високия ценови клас. Клавиатурата обновява добре познатата BlackWidow Chroma, която бе представена през вече сравнително далечната 2014та година. Новият X вариант не е директен наследник на оригиналната BlackWidow Chroma, а по скоро е алтернатива, защото има разлики между двете клавиатури и сега ще ви обясня какви са точно те.

Дизайн

Откъм качество на изработка X-ът е изработен изцяло от метал, тоест изглежда и се усеща много стабилно. Това се отразява и на теглото разбира се, но така или иначе надали си разнасяте всеки ден клавиатурата насам-натам, така че това не е проблем. Основната разлика спрямо стандартната BlackWidow Chroma е липсата на пластмасовата част от корпуса, която скрива долната половина на клавишите. Тоест директно виждате клавишите и суичовете, които са монтирани на основата на клавиатурата. По този начин клавиатурата изглежда много добре, не е нещо прекалено агресивно или неприятно, самото Chroma осветление се отразява много приятно, но за това ще говорим по-късно.

За съжаление при X-ът незнайно защо Razer са премахнали 5-те макро бутона в лявата част на клавиатурата, както и USB порта и жаковете за микрофон и слушалки. Чрез Synapse софтуера на Razer всеки може да си направи макроси, но друго си е да имаш отделни бутони.

От долната част на клавиатурата имате три улейчета, през които можете да си прекарате кабела, както и да си направите по-удобен cable management. Улейчетата са в горната част, в ляво и в дясно.

Клавиши

BlackWidow X Chroma използва зелени механични Razer суичове, които според производителя издържат по 80 милиона натискания, за разлика от стандартните 50-60 милиона натискания при други клавиатури. Основната цел на клавиатуара е за супер бърза отзивчивост и скорост, за което свидетелства дължината, която трябва да пропътува всеки клавиш, за да бъде отчетен. Тя е 1.9мм, което е между 0.1 и 0.3мм по-малко спрямо стандартните Cherry MX суичове, което на практика означава че клавишите не е нужно да бъдат натискани толкова надолу.

Като типична механична клавиатура BlackWidow X Chroma е шумна, а поради липсата на пластмасов капак е дори още по-шумна. Това от една страна ми харесва, но от друга не. По време на писане на някой текст например имам усещането, че пиша на някоя стара пишеща машина и в съзнанието ми излиза типичен образ на някой писател. От друга страна при конферентен разговор или запис на геймплей шума ще се отразява повече. Като цяло използването на клавиатурата ми е приятно, подтиква ме да я използвам още и още.

Характеристики Razer механични суичове с 50г сила на натискане Живот от 80 милиона натискания Бутони с регулируема Chroma подсветка с 16.8 милиона комбинации Метална конструкция 10-ключов roll-over anti-ghosting (до 10 едновременно натиснати бутона и правилното им отчитане) Напълно програмируеми клавиши с on-the-fly запис на макроси Опция за гейминг режим 1000Hz Ultrapolling Кабел със защитна оплетка Chroma

Стигнахме и до най-интересната функционалност на клавиатурата – Chroma светлините. Всеки клавиш на BlackWidow X Chroma може да бъде настройван индивидуално в различен цвят като има общо 16.8 милиона комбинации. Всички настройки се осъществяват чрез софтуера на Razer, но има и няколко готови режима. Можете да изберете дали всички бутони да светят или например само тези които ще ви трябват, например W, A, S и D и по този начин ще се отличачат от другите. Освен че самите клавиши светят поради липсата на пластмасов капак, се получават много добри ефекти. В краят на видеото ще ви демонстрирам всичките вградени профили, както и колко е шумна клавиатурата.

Като заключение BlackWidow X Chroma е една много добре изглеждаща клавиатура. Стабилна, приятна на допир, бърза и отзивчива, създадена за да върши работа и да ми служи дълго време безпроблемно. Chroma осветлението е много ефектно, но липсата на макро бутони е голям минус, при положение че става дума за скъпа геймърска клавиатура. Поради липсата на пластмасов капак Chroma подсветката е по-силна и няма отпечатъци по корпуса, почистването също е по-лесно.

Ако сте като мен и не използвате макро бутони, както и нямате нужда от вграден USB и аудио жакове, то със сигурност бих ви препоръчал клавиатурата. За актуалната цена на BlackWidow X Chroma, както и на стандартната BlackWidow Chroma можете за погледнете в страницата на Desktop.bg.

Видео