Как се прави домашен мехлем? (част 2)

4
535
Добави коментар
teokostov
teokostov

Тези лесни за изпълнение мази могат да се направят от всекиго в дома, за домашната аптека. Най-честото им приложение е при екземи, кожни възпаления, леки изгаряния и артритни оплаквания.

„Здравница” подбра още 8 доказали своето действие рецепти.

Рецепта №1
Наситнени свежи листа от смрадлика се смесват с краве масло или свинска мас. Така полученият мехлем се използва с добър ефект при изгаряния.

Рецепта №2
Прави се мехлем от 1 част от екстракт от трепетлика и 8 части свинска мас, който се прилага при незаздравяващи рани, язви, изгаряния и при болки в ставите.

Рецепта №3
Пепелта от изгорено късче от дървесина от ствола на трепетликата, смесена с мас се назначава като лечебен мехлем при екземи.

Рецепта №4
Приготвя се мехлем за обработка на гноясали и труднозарастващи рани като се смесват 2 части  пепел от дървесината на леската, 1 част нишадър и 1 суп.л. ракия. Нанася се върху засегнатите места.

Рецепта №5
Още един мехлем срещу екземи: 100 гр. брезов катран, 50 гр. прясно краве масло и 4 сурови жълтъка се разбъркват добре в продължение на 15 мин. Намазват се засегнатите участъци, като след като престои така известно време мехлемът се отстранява със затоплена суроватка от кисело мляко.

Рецепта №6
При ревматизъм и артрит, а също и при мускулни болки се прави мехлем от 10 гр. камфор, 54 гр. медицински вазелин, 8 гр. парафин и 28 гр. ланолин.

Рецепта №7
За ревматизъм, артрит и подагра се прави мехлем от накиснати цъфтящи върхове (мацерация) на обикновената калуна , който се втрива в засегнатите стави.

Рецепта №8
Мехлем от плодове: 10 мл пресен сок от оксикокус (Oxycoccus quadripetalus ), познат още като малка червена боровика се смесва с 40 г вазелин и се размесва. Използва се външно при сърбеж по кожата, свръхизпотяване, гнойни огнища и кожно възпаление.