Главният секретар на Плевнелиев смени “Дондуков” 2 с “Дондуков” 1 | Temaonline.bg

2
353
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Главният секретар на Росен Плевнелиев – Росен Кожухаров става директор на най-важната дирекция в Администрацията на Министерския съвет – “Правна” – съобщи БГНЕС, позовавайки се на правителствени източници.

Важна подробност е, че конкурсът, който Кожухаров печели е обявен след като правителството на Бойко Борисов подаде оставка при положение, че ключовата правна дирекция дълго време е била без титуляр. Пряко отговарящ за държавната администрация в отиващото си правителство бе вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова.

Според Устройствения правилник на Министерски съвет – дирекция “Правна” е поставена на първо място сред специализираната администрация на изпълнителната власт. Директорът й има пълен достъп до цялостния документооборот между министрите и премиера, предлаганите законопроекти и актове на правителството, както и правното обслужване на дейностите на другите дирекции на АМинистерски съвет. Дирекция “Правна” изготвя становищата по дела пред Конституционния съд, по които Министерският съвет се явява страна, организира и процесуалното представителство и защита на Министерски съвет и на неговите актове, както и на актовете на министър-председателя пред всички съдебни инстанции по дела. На практика директорът на правната дирекция е наясно с всеки проект на документ на правителството и отделните министерства, още преди те да бъдат финализирани.

Конкурсът за директор на Дирекция “Правна” на Министерски съвет е обявен на 05 декември 2016 г., а срокът за подаване на документи е 10-дневен. Явяват се шест кандидати, сред които е и Росен Кожухаров, който по това време отговаря за оттеглянето на Росен Плевнелиев и неговия екип като държавен глава. В периода между Коледа и Нова година от Администрацията на Министерски съвет обявят списък с допуснатите и недопуснатите кандидати.

На първо място сред допуснатите общо трима е посочен именно Кожухаров, други трима конкуренти са отстранени заради пропуски в документацията. На 05 януари 2017 г. – 12 работни дни преди края на мандата на отиващия си президент, чийто главен секретар е Росен Кожухаров, допуснатите кандидати са извикани за провеждането на интервю.

Росен Кожухаров влиза в президентската администрация като правен секретар на Плевнелиев на 24 януари 2012 г. На 30 май 2013 г. е назначен за главен секретар на Администрацията на държавния глава след като Екатерина Захариева става началник на кабинета на президента. Преди да започне работа на “Дондуков” 2, Кожухаров работи в Министерство на правосъдието и в Министерство на външните работи.

В серия от интервюта през последните десет дни президентът Росен Плевнелиев изрази негативно отношение пред възможността вицепрезидентът Маргарита Попова да получи пост в служебното правителство. По същото време обаче главният секретар на Плевнелиев е направил точно това – потърсил е работа от “Дондуков” 2 на “Дондуков” 1.