Шейх от управляващото семейство бе обесен за убийство | Temaonline.bg

1
343
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

В Кувейт бяха изпълнени смъртните присъди на седем души, между които е и член на управляващата страната фамилия Ал Сабах, осъдени за предумишлени убийства, предаде държавната агенция КУНА.

Шейх Файсал Абдала ал Джабер ал Сабах е първият член на „първото семейство” в емирата, осъден на смърт. Той получи смъртна присъда за това, че през 2010 година застрелял свой роднина по време на спор.

Шейх Файсал беше офицер с чин капитан от кувейтската армия. През юни 2010 г. той отишъл на гости на племеника си шейх Базил в Двореца „Маселах“, собственост на бившия емир. Двамата принца били в компанията на други хора и в един момент убиецът казал на племенника си, че иска да говори с него насаме. Те излеззи от помещението, а малко по-късно се разнесъл изстрел. Когато пристигнала „Спешна помощ“, тя само констатирала смъртта на шейх Базил. Смъртта му е настъпила в резултат на няколко смъртоносни рани в тялото, нанасени със стрелба от упор. 

Шейх Базил (52) е племенник на 12-я Емир на Кувейт Шейх Сабах ал-Салем ал-Сабах, който управлява страната от 1965 до 1977 г. Той е най-големият син на Шейх Салем Сабах ал Салем Сабах, който е бил посланик на Кувейт в САЩ, Канада и Венецуела до 1975 г. След това става министър на социалните грижи, на отбрана а после и на външните работи, а от 2001 г. излиза в пенсия.

Екзекуцията на Шейх ал-Сабах е първата в Кувейт от юни 2013 година насам. Заедно с нея бяха изпълнени още три смъртни присъди – срещу жени.

Кувейтката Нусра ал Енези е призната за виновна за това, че през 2009 година по време на сватбена тържество на съпруга й с друга жена подпалва палатка с гости и причинява смъртта на 57 души, главно жени и деца.

Осъдени на смърт в очакване на екзекуция са двама кувейтци, двама египтяни и по един жител на Бангладеш, на Филипините и на Етиопия.