Пух – първата „бионик“ котка у нас

2
345
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

10-месечният котарак, загубил задните си крайници в инцидент с автомобил, получи модерни нови протези

Запознайте се с Пух – първата „бионик“ котка у нас.

10-месечният котарак, изгубил задните си крайници в инцидент с автомобил, получи нов шанс за живот след революционна операция у нас. Функцията на краката му бе възстановена след две интервенции и сложен рехабилитационен процес, продължил три месеца.

Иновативната високотехнологична операция, извършена от д-р Владислав Златинов (Централна ветеринарна клиника – София), включва костно вграждане на титаниеви импланти, към които се прикрепват специално изработени външни протези.

Този вид протезиране (Intraosseus Transcutaneous Amputee Prosthesis, или ITAP) е все още в процес на разработване и се прилага рутинно само в два ветеринарни центъра по света, но се използва и за подобрение на методите, прилагани в хуманната медицина.

Трогателната история на Пух, завършила с щастлив край, ще даде надежда на други пациенти, споделя д-р Златинов. Той е започнал дългосрочен проект за развитие и подобрение на техниката за протезиране при животните, подкрепен от организацията за защита на животните Let’s Adopt Bulgaria и единствената българска фирма за производство на протези за животни „Ортовет медикъл“.

„Вече оперирахме (чрез ITAP метода) други две котки и едно куче, които са в процес на възстановяване. Индикациите за протезиране са тежки травми или злокачествени образувания по крайниците – доскоро третирани единствено с ампутация. Иновативната терапия би спасила функцията на крайника, а в ситуацията на Пух – и живота на пациентите“, допълва ветеринарят.