Тереза Мей носи на Тръмп гравирана чаша и сладко от сливи

1
289
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

СРЕЩА ВЪВ ВАШИНГТОН
Тереза Мей носи на Тръмп гравирана чаша и сладко от сливи
Една от причините британският премиер да подари на американския президент „куейч“ за уиски са неговите шотландски корени по линия на майка му

26 Януари 2017 16:27
0

принтирай

|

текст

Министър-председателката на Великобритания Тереза Мей ще подари на президента на САЩ Доналд Тръмп гравирана шотландска чаша, а на съпругата му Мелания – сладко от сливи, ябълков сок и бисквити с червени боровинки.Гравираната чаша с две дръжки би трябвало да зарадва Тръмп, чиято майка е шотландка, а той изтъква, че се гордее с шотландските си корени. Обикновено в такава чаша се пие твърд алкохол – уиски или бренди, но Тръмп е пълен въздържател. Името на чашата идва от галската дума cuach, която означаа „чаша“. Размерите й са различни – от 5 см до 15 см и се прави от дърво или  метал. Често се използва и като приз при национални спортни състезания като награда за победители.

В Шотландия „куейч“ се е използвала като символ на дружба и разбирателство. Двете дръжки символизират доверие и гостоприемство.
 
Рибарите и днес използват „куейч“ да изливат уиски в реката в началото на сезона на лова на сьомга.Една от причините Тереза Мей да поради на Тръмп тази чаша са неговите шотландски корени по линия на майка му.Първата дама ще получи като подарък кошница с лакомства. В нея ще има сок, сладко, конфитюр от Чекърс, традиционни сладкиши и бисквити с боровинки и бял шоколад.

Мей ще бъде приета от Тръмп в Белия дом в петък. Преди това тя ще говори на събитие на републиканците във Филаделфия, на което ще присъства и държавният глава.