Какво са използвали водолазите преди появата на водолазните часовници

12
517
Добави коментар
chasovnici-bg
chasovnici-bg

Какво са използвали водолазите преди появата на водолазните часовници

Когато Rolex и Blancpain създават първите си часовници за водолази в началото на 1950-те, в действителност създават архетипа на модерен часовник за гмуркане, благодарение на типичния въртящ се безел. Въпреки това, те не създават първия часовник, използван от водолазите.
Ако се върнем назад във времето, ще видим, че през Втората световна война, особено войниците от италианския флот, демонстрират потенциала на подводната война и респективно необходимостта от оцеляване при тези условия. Това от своя страна допълнително увеличава нуждата от водоустойчиви часовници, за да се подобри поведението в подводни мисии, включващи времето и навигацията. 1940-та година бележи въвеждането на различни водоустойчиви часовници, включително и на canteen-style модели, които имат малко допълнително капаче на коронката за по-добра водоустойчивост. По-рано през 1930 г. Panerai снабдява италианските военни части с различни инструменти, както и с някои от първите специално разработени часовници за водолази (в сътрудничество с Rolex).
Четири години преди това и в по-цивилна обстановка, Omega представя правоъгълния модел Marine с патентован двоен плъзгащ и подвижен корпус, който поне теоретично имал водоустойчивост на дълбочина повече от 100 метра. Заради тези си атрибути моделът Marine бил успешно използван от пионерите под вода като William Beebe и Yves Le Prieur.
Но все още трябва да се върнем още по-далеч във времето до самото начало. През 20-те години на 20 век производителите на часовници вече представят различни видове водоустойчиви корпуси за все по-нарастващата популярност на ръчния часовник. Най-ярък пример е корпусът на Rolex Oyster, благодарение и на силно рекламирания рекорд по плуване на Mercedes Gleitze. Но светът под водата и по-специално водолазите като целева аудитория на практика все още не съществували за часовникарската индустрия. Била е ерата на водолазната каска.
Това е ерата на каската на водолаза. От 1820 нататък, няколко смели мъже започнали да ходят по морското дъно с помощта на изобретение, което първоначално било предназначено за гасене на пожари. Въздух постоянно бил доставен от повърхността и измерване на времето под вода е бил най-малкия приоритет за тези хора. Увеличаването на дълбоководните проучвания и продължаващата индустриализация на гмуркането води до първите автономни водолазни каски в началото на 20 век и с това вече се повишава и нуждата на водолаза да знае колко време прекарва под водата. Индустрията на часовника вече експериментира с водоустойчиви джобни часовници за различни нужди. За щастие отпаднала непрактичната идея джобен часовник да бъде прикрепен от външната страна на водолазния костюм. Решението било много по-просто: водолазите монтирали джобния часовник от вътрешната страна на техните водолазни шлемове, така те винаги можели да видят времето пред очите си.
Мегамол за часовници www.chasovnici-bg.com

Google