Тръмп нарече „брекзит“ благодат за света

1
259
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Доналд Тръмп нарече „Брекзит“ „благодат за света“ и прие поканата на Крализа Елизабет II да посети Великобритания на официално посещение още тази година – информира The Times.

Застанал до британския премиер Тереза Мей американският президент даде една от най-кратките прескоференции – само 18 минути, по време на която той каза, че „свободна и независима Великобритания“ ще върне отново своята идентичност след напускането на ЕС.

От своя  страна Тереза Мей каза, че в разговорите в Белия дом Тръмп е изразил „100-процентна подкрепа за НАТО“. Освен това той е смегчил позицията си по отношение на подкрепата за използването на мъчения спрямо престъпници.

Русия, Сирия и НАТО бяха сред основните теми, които обсъдиха американският президент Доналд Тръмп и британският премиер Тереза Мей по време на срещата им в Белия дом.
 

Мей посъветва държавния глава да бъде внимателен с Русия. Тук тя цитира покойния президент Роналд Рейгън, който в разговорите му си с Михаил Горбачов следва правилото „Доверявай се, но проверявай“.

Британският премиер не успя да убеди Тръмп да заеме по-твърда позиция спрямо Владимир Путин, а той на свой ред й каза, че смята да отмени санкциите срещу Москва и се надява на „страхотни отношения“ с руския президент.

„Утре ще говорите с руския президент Владимир Путин. Какво ще му кажете? Ще премахнете ли санкциите?“ – запита журналист по време на пресконференцията.

Тръмп отговори: „Рано е да се говори за санкциите. Искам добри отношения с всички държави. Искам страхотни отношения с Русия и с Китай. Това ще е позитив, а не негатив“.

На свой ред Мей заяви, че желае санкциите да продължат, докато Минските споразумения не бъдат приложени.

Тръмп бе особено въодушевен по темата за напускането на ЕС и не спести суперлативите си към позицията на Лондон: „Свободна и независима Великобритания е благодат да света, а нашите отношения никога не са били по-силни. След което Тръмп нарече „брекзит“ „страхотен актив“ и „нещо фансастично“. Тръмп не скри негативната си позиция към ЕС и разказа за перипетиите си около намеренията си да построи хотел в Ирландия, което така и не успял да стори.

„Специалните отношения между нашите две страни са една от великите сили в историята за справедливост и мир“ – каза на свой ред Тръмп. 

Относно НАТО двамата са се обединили в подкрепата и ангажимента на страните си към пакта.

Що се отнася до двустранните връзки, двамата са се обявили за засилване на търговското сътрудничество.