НАСА успешно изстреля ракета в космоса от студена Аляска!

1
291
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 28 Януари 2017

Посещения: 23

Вчерашното изстрелване на ракетата „Блек Брант IX“. Credit : NASA/Jamie Adkins

28 януари 2017 г. 17:30 ч.

Светослав Александров. Вчера НАСА успешно изстреля суборбиталната ракета „Блек Брант IX“ от базата Поукър Флет в Аляска. Ракетата успешно достигна до космоса и се издигна на височина 283 километра над Земята.

Било е изключително предизвикателство да бъде изстреляна тази ракета от Аляска, особено като се има предвид студеното време, като минималните температури са падали и до -45°C.

Ракетата изведе в космоса експеримент за изучаване на азотния окис в полярното небе. Предварителните данни показват, че експериментът е успешен и са събрани качествени данни.

Експериментът носи названието PolarNOx (съкратено от Polar Night Nitric Oxide).

„Полярните сияния създават азотен окис, но през полярните нощи тук не съществува процес, при който той може да бъде разрушен. Смятаме, че той се натрупва в големи концентрации“, казва Скот Бейли, ръководител на експеримента. „Азотният окис при подходящи условия може да бъде транспортиран в стратосферата, където каталитично унищожава озона“.

Смята се, че промените в озона могат да доведат до промени в атмосферните температури и вятъра и дори да повлияе на циркулацията в близост до земната повърхност.

PolarNOx бе първото от общо пет ракетни изстрелвания, които трябва да бъдат проведени между януари и март от базата Поукър Флет.

Източник: НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/