Издигат статуя на принцеса Даяна в Кенсингтън

4
315
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Статуя на принцеса Даяна ще бъде издигната в района на двореца Кенсингтън, съобщиха от пресцентъра на британската монархия. Инициативата е на синовете на лейди Ди – херцогът на Кеймбридж Уилям и принц Хари. Двамата са сформирали специална комисия, чиято задача ще бъде да набере средства и да избере проект и изпълнител на монумента.

”Минаха 20 години от смъртта на майка ни и дойде моментът да почетем положителното й влияние върху Обединеното кралство и целия свят. Майка ни докосна и промени живота на толкова много хора. Надяваме се, че статуята й ще помогне на посетителите на Кенсингтън да размислят върху нейния живот и завет”, гласи съобщението на Уилям и Хари.

Засега няма точно определени срокове, в които монументът ще стане факт. От офиса на двамата принцове се надяват, че статуята ще бъде изработена и открита до края на 2017-а година. Предстои и изборът на автор, който да увековечи “принцесата на народа”.

Припомняме Ви, че Даяна бе представител на аристократично семейство. Тя стана част от кралската фамилия още на 19-годишна възраст с годежа си за принц Чарлз. Още когато децата й са малки обаче става ясно, че бракът не е сполучлив. Двамата се развеждат през 1996 година. След развода Даяна се връща в жилището си в двореца Кенсингтън, а момчетата й остават при баща си.

Скоро след развода си, тя започва широко обсъждана връзка с бизнесмена Доди ал Файед. Двамата загиват през август 1997 година при автомобилна катастрофа в тунел в Париж. През годините се носеха какви ли не слухове и конспиративни теории за умишлен атентат, диктуван от членове на кралското семейство.

През 2008 година обаче Кралският съд окончателно провъзгласява катастрофата за инцидент в следствие на нехайно управление от страна на шофьора на Даяна и Ал Файед и натиск от страна на папараци.