Доналд Тръмп и Владимир Путин говориха близо час по телефона.

1
366
Добави коментар
darvoto
darvoto

Първият официален разговор между двамата президенти се проведе вчера. Преминал е позитивно и Тръмп сподели симпатиите на САЩ към Руската федерация и руснаците.

От своя страна Путин напомни, че Русия винаги е била съюзник на Америка, включително и в двете световни войни и сега общият враг е международния тероризъм. Това беше и основния приоритет, очертан от лидерите в телефонния разговор.

Тръмп и Путин демонстрираха загриженост и готовност за справяне със ситуацията в близкия изток и възстановяване на търговските взаимоотношения на САЩ и Русия. Те ще работят за стабилизиране на взаимоотношенията между двете страни.

Путин подчерта, че за него САЩ е най-важният партньор в борбата срещу радикалния ислям. Президентите коментираха въпроса с Иранската ядрена програма и трудностите около конфликта с Украйна.

В същото време конфликтите в Америка около бежанците се засилват. Посрещнатият с протести указ на Тръмп за връщане на хора от мюсюлмански страни е спрян от съдия. Канадският премиер Джъстин Трюдо, пък ги приветства с „добре дошли“, независимо от вярата им.