Хаос след решението на Тръмп за имиграцията

1
348
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Хаост, протести и блокиране от съдилища, след като американският президент обяви временна забрана за пристигащите пътници от мюсюлмански държави

Неяснотата относно временната забрана на американския президент Доналд Тръмп за пристигащите бежанци и пътниците от седем мюсюлмански държави породи въпроси за това как точно мерките ще повлияят на засегнатите, предава АФП, цитирана от Фокус.

Подписаната от Тръмп временна забрана за мюсюлмани предизвика хаос на много летища по света. Граждани на редица мюсюлмански страни – от Ирак и Йемен до Судан – с валидни входни визи за САЩ са били спирани в последния момент преди полета или им е било попречено да продължат пътя си след междинно кацане. Не се знае колко души точно са засегнати, но според различни източници става въпрос за стотици пътници.

Властите съобщават, че общо 109 души са били арестувани, след като са пристигнали в страната в събота, като „няколко десетки“ от тях в неделя сутринта все още са били задържани от властите. 

Виж още: Стената на Тръмп с Мексико може да засегне българите в Чикаго

Изпълнителната заповед забранява на всички бежанци, независимо от каква националност са, да влизат в САЩ за период от 120 дни. Освен това няма да бъдат издавани визи в продължение на 90 дни на мигрантите и посетителите, идващи от седем, предимно мюсюлмански, държави: Иран, Ирак, Йемен, Сомалия, Сирия, Судан и Либия. 

Указът не засяга притежателите на американски зелени карти. Министърът на националната сигурност Джон Кели заяви, че влизането на допуснатите от закона граждани е „в национален интерес“. 

Всички, които идват от седемте посочени държави и притежават виза, ще бъдат засегнати от новата мярка, като изключение ще бъде направено само за дипломатическите визи и визите за международни институции като НАТО и ООН. 

Политици, правозащитници и хора на изкуството в цял свят реагират с възмущение на декрета, подписан от Тръмп. Американската Академия за филмово изкуство, която връчва наградите „Оскар“, изрази сериозната си загриженост. В Ню Йорк, Чикаго и на летище „Дълес“ във Вашингтон хиляди излязоха да протестират, настоявайки да бъдат незабавно освободени блокираните пътници. Синдикатът на шофьорите на таксита в Ню Йорк призова такситата – като символичен протест срещу решението на Тръмп – да спрат да превозват пътници от града до летищата или обратно.

Виж още: Папата: Популизмът може да изведе на власт някой нов Хитлер

Съдии в поне пет щата блокираха част от забраната, като наредиха на властите да спират депортиранията на бежанци и други пътуващи, които са блокирани на летищата в САЩ.

Ситуацията за хората с двойно гражданство остава сложна. В събота властите заявиха, че американските граждани, които имат паспорт на една от тези седем страни няма да бъдат повлияни от заповедта. Изключение ще бъде направено също така за британците и канадците с двойно гражданство.

Великобритания заяви, че нейните граждани няма да бъдат подлагани на допълнителни проверки освен в случаите, когато летят директно за САЩ от една от седемте държави. 

Същевременно всички останали хора, които имат гражданство на една от тези държави и още едно допълнително, няма да бъдат допускани да влязат в САЩ.

Виж още: Има ли връзка Марк Закърбърг с България?

Международен отзвук

В отговор на решението на Тръмп Иран наложи реципрочна забрана американски граждани да влизат на територията на страната. Британската министър-председателка Тереза Мей разкритикува решението на американския президент. Обратът в позицията ѝ настъпи след като стана ясно, че и много британски граждани са засегнати от забраната.

Германският канцлер Ангела Меркел смята за напълно погрешно решението, бежанци и граждани на някои мюсюлмански държави да не бъдат допускани в САЩ.

„Канцлерът Меркел е убедена, че трябва да се води решителна битка срещу тероризма, но тя не бива да бъде оправдание за това, хора от определен произход или религия да бъдат поставяни под общо подозрение“, заяви в  Берлин правителственият говорител Щефен Зайберт.

В същото време канадският премиер Джъстин Трюдо обяви желанието на своята страна да приеме бежанци, независимо от тяхната вяра.

„На онези, които бягат от преследванията, от терора и войната, казвам: Канада ще ви приеме, независимо от вярата ви. Многообразието прави нашата сила. Добре дошли в Канада“, се казва още в посланието му.

Източник: Агенция „Фокус“/АФП