Основни видове йога

1
418
Добави коментар
biomall
biomall

Методът йога, който има корени в Будизма, се представя пред Запада в края на 20. век. В западното разбиране йога е повече начин за поддържане на формата и физическото състояние на тялото чрез практиката с отделни асани. Противоположно на това разбиране традиционната Хата йога е древен метод, който включва симбиоза между хранене и начин на живот, молитва и медитация, живот, съобразен с определени правила, както и асани, чрез които се поддържа физическия баланс.

6 основни пътя в йога

Джнана йога

Така нареченият първи път е Джнана йога. Това е метод на вглъбения, търсене вътре в себе и намиране именно в себе си на отговорите, които търсим във външния свят. Древните йога-учители карали учениците си да задават въпроса „ Кой съм аз?”. Отговорът на този въпрос води до самореализация и удовлетворение. Това е път на обучение и духовна реализация.

Бхакти йога

Бхакти йога е път на любов, мир и доброта. Според йога това е вътрешен глас, който трябва да се обърне и към Бог. Йога-учителите обучават учениците си, че Бог трябва да се вижда във всяка форма на живо същество и съответно то да се уважава. Когато се практикува този тип йога, човек се освобождава от лоши чувства като омраза, завист, ревност, отмъщение.

Карма йога

Карма е това, което вярваме, че ни е вече предписано и предначертано. Според учението на йога обаче добра и лоша карма няма, а напротив – за всяка наша постъпка, има реакция от останалите и от света. Затова когато правим добро на другите, ние получаваме добро по пътя си.

Раджа йога

Раджа йога обхваща пътя, по който ние се учим, че всичко може да се контролира с ума: дишане, постъпки, мислене и движение. Според йога само мисленето ни кара да се озоваваме в състояние на стрес, изтощеност, умора. Когато се фокусираме към вътрешния ни мир, щастието идва само. Раджа йога изисква доста време, концентрация и самовглъбение – тя е път, чрез който се контролират емоциите, постъпките и мислите ни чрез дишане, упражнения и медитация.

Хата йога

Хата йога е пътят, който Древното Будистко учение начертава за физически упражнения и който ние традиционно познаваме. Това е метод, който приканва към редовно упражняване на асани, пози и дишане, за да се достигне до подобряване както на физиката, така и на здравето. Тъй като йога се корени в Източната медицинска система Аюверда (според която тялото има чакри, които определят здравето), системата на йога също стимулира доброто функциониране на чакрите.

Нада йога

Нада йога представлява пеенето по време на заниманията на кратки песнички, химни и повтарянето на мантри. Чрез тези гласови техники се прочистват дихателните пътища и се стимулира съзнанието.

Хата йога – пътят на движението

Хата йога комбинира в себе си физическите упражнения и духовните практики на древните Будисти – като целта е една, тялото и духът да се почувстват едно. Позите, които се изпълняват по време на Хата йога, се наричат асани, а тяхната основна цел е да се развиват силата и подвижността на тялото. По време на практиката силно се залага и на дишането, то се нарича пранаяма.

Мистерията на йога занимава и до днес редица западни учени. Учението йога започва преди около 3000 години и няма аналог в западните среди. Основната идея в йога е не да се работи за стягане на тялото, отслабване и други дейности, които днес се изпълняват в традиционния фитнес, а да се постигне единство между душата, ума и тялото. Цел е да се балансират добрите и лошите сили в практиканта, така че да се получи баланс и хармония, които да се извисят над материалното ниво. Вярва се, че когато тази хармония е перфектна, се достига до състояние на пълен самоконтрол, неподатливост на болести и външни въздействия, истински духовен мир.

Хата йога или чисто физическото практикуване на йога има редица ползи върху здравето:

по-малко стрес, по-добър баланс;
повече гъвкавост;
по-занижен риск от контузии и наранявания;
по-редки оплаквания от болки и скованост;
помощ при безсъние;
отслабване и контрол на апетита.