Как да обзаведем малък апартамент

2
477
Добави коментар
btrend
btrend

Повечето от нас, особено в България, живеят в по-скоро малки апартаменти.  Това обикновенно  е дразнещо  и неудобно. Но малките апартаменти имат и своите плюсове- по-малък наем, често са  в по-голяма близост до оживените и централни части на града и определено имат незаменим чар и уют. Стига да знаете, как да го декорирате и подредите.  Много хора гледат положително на малките апртаменти и от гледна точка на ремонтите, които е препоръчително да се правят на няколко години. Много по-изгодно, лесно и бързо ще сложим паркет на по-малко жилище, отколкото на голямото, нали? Това важи и за абсолютно всичко останало, като започнем от строителните материали, та чак до обзавеждането за баня. 

Много често, хората живеещи в малки апартаменти, стават плячка на убеждението, че всичко трябва да е функционално, а не красиво и дизайнерско. Всъщност това е така, но това, че всичко трябва да е удобно и добре организирано, не означава че не може да е стилно и красиво. По-скоро трябва да се намери точния баланс между двете. Вие трябва да се съсредоточите върху попълването на дома си с елементи, които отговарят на вашите нужди, като същевременно се подчертава вашия личен естетически вкус.  Следвайки, няколко прости съвета, вие ще можете лесно да извлечетете максимума от пространството, с което разполагате. Въпреки, че може би си мислите, че да декорирате малък апартамент е трудно и почти невъзможно, вижте  начините как да живеете обширно, в малко жилище! 

Внимателно очертайте отделните зони

Постарайте се да определените отделните райони ( стаи) и напарвете всяка зона с конкретна цел. Поставете закачалка за палта  и шкаф за обувки до вратата, за да оформите антре. Позиционирайте бюфет или плот между вашата кухня и трапезарията, за да може лесно да сервирате или да съхранявате. Изобщо функциите на плота могат да бъдат много! Изключително удобно и практично е за апартаментите, където кухнята и всекидневната са една стая, това да се „раздели” с плот. Освен, че е доста по-добре естетически, всяка домакиня знае нуждата от място за оставяне на дъската за рязане или тавата, докато готви и че приказката „колкото повече, толкова повече” тук важи с пълна сила, що се отнася до място в кухянта. 

Инвестирайте в многофункционални мебели

Когато става въпрос за малко пространство, всеки сантиметър е  от значение. Възползвайте се максимално от помещението,като инвестирате в многофункционални мебели. Спалнята е  много подхояща стая за такава цел. Има безкрайно много разнообразни идеи, напоследък много нашумяли  в интернет. Едва ли не сте попадали на клипове, в които масата за хранене се трансформира в удобна холна масичка. Или пък леглото лесно се превръща в диван и пр. Да видим няколко примера:

Легло на етажи, или падащо от станата. Издърващо се легло из под първото.
Рафтове над леглото
Отварящо се от стена бюро
Чекмеджета, които се издърпват из под леглото
Място за сядане ( пейка ) с ракла за съхранение
 Престилка за легло , диван или стол с джобове за ежедневни дребни предмети, като дистанционните или gsm-ите
Табуретка с място за съхранение
Диван с място за съхранение, който може да се разтяга
Масичка за кафе с повдигащи се плотове за хранене и с място за съхранение във вътрешността. И др.

Помислете за неизползваното пространство

След като живеем в едно и също пространство в продължение на значителен период от време, е възможно лесно да се забие в един коловоз по отношение на това как да използваме пространството си. Вие знаете как да съхранявате допълнителните тави за фурната, които не използвате, или пък свещите ви са  в един от най-удобните кухненски чекмеджета, или пък държите  чистото бельо в кутия за съхранение под леглото си. Но обмисляли ли сте възможността, че може би не използвате вашето пространство в най-ефективния възможен начин? Предизвикайте себе си и разгледайте наново апартамента си, обръщайки внимание на  всички „мъртви пространства” или пространствата, които в момента не са използваеми. Помислете за не използваните ъгли и празни стени. След това се опитайте да измислите начини за използвантое на тези места в своя полза.

Превърнете големия перваз на прозореца си в  работно място, особено ако  често ви се налага да работите на компютър, или да четете.. Неизползваетото пространство над хладилника може да бъде запълнено с малки ъглови стелажи или шкафове, където можете да съхранявате чинии или чаши,  които не изпозлвате често. Мясото над вратите в стаите, често също стои празно, или най-много служи за място на стенен часовник или някаква декорация. Там също може да сложите рафтове, които да ви послужат за съхранение на някакви вещи.

Със сигурност ако се замислите по-подробно върху това, ще откриете много места, които бихте могли да използвате за неща, които се чудите къде да приберете и никога не успявате да намерите правилното им място.

Вертикално съхранение

Това е много добър начин за съхранение на много места,с малко пространство. Само се огледайте и вижте колко малки, вертикални празни пространства имате в дома си ( около вратите например), които биха се превърнали в удобни и практични стелажи. И това дори не  е скъпо. А какво по-хубаво от красиво, практично и икономично?

Такъв тип полици/ стилажи може да използвате и за да отделите спалнята си от останалата част на стаята. Това освен красиво и атрактивно е и много практично,  тъй като отново може да изпозлвате мястото за съхранение на вещи. Когато съчетаете всичко в един стил и цвят ще преобразите дома си в едно много уютно и подредено място. 

Организация

Освен всичко, което направихме до тук, много важно, от гледна точка на организирането, е нещата да са подредени „логически”. Това вече е изцяло Ваша задача. Организирайте така вещите си, че да знаете кое къде е. Или ако не се сещате веднага, то поне да знаете, къде може да е. Това може да се получи, като разпределите местата за конкретни неща. В този шкаф ще има само чинии, а в дгугия само чаши. Мястото на лекарствата е само на едно място, а на документите на друго. Това наистина е изключително удобно и ще Ви спести много време и нерви. А да не говорим за хил         ядите хитринки, които лесно се намират в мрежата, тип органайзери. В тях лесно можете да съхранявате и съчетавате много неща. Пример: закачалка с джобчета, която се закача от вътрешната страна на шкафа за обувки, където може да държите всякакви гъбки за почистване на обувки, обували и т.н. Същото използвано в гардероба пък, може да съхранява Вашите вратовръзки, колани и пр.

Обърнете внимание на осветлението и цветовете

Да, осветлението няма да направи апартамента Ви по-обширен, но имайте предвид, че по-тъмните цветове могат да направят пространствата да изглеждат по-малки за окото, а светлите нюанси – обратно. Опитайте се да използвате правилната цветова палитра за интериора при избора на цветове за вашия малък апартамент. При избора си на цветова  палитра, се фокусирайте върху използването на три цвята: два, леки, светли нюанси, които украсяват повечето от пространството. След това добавете един тъмен цвят акцент, за да се гарантира, че нещата стоят визуално интересни. Мебелите е хубаво да са в един цвят, нещо по-изчистено и леко.

Използвайте овални форми

Тъй като повечето малки апартаменти имат склоността да наподобяват кутийки, използвайте някои кръгли форми при мебелите. Помислете за кръгла маса за хранене или диван и столове със заоблени дръжки.  Придържайте се към стила, който сте избрали, но вместо голямото огледало в коридора да бъде правоъгълно, може да го замените  с обло. Рамките за снимки или картини също могат да бъдат в елипсовидни форми.

Наслояване

При наслояване на елементите  е важно да внимавате да не стане претрупано и кичозно. Идеята да е предадете уют и контраст. Не можем да отречем, че плътните, изчистени и стилни завеси не придават един изключителен вид на всяка стая. Те са подходящи, защото можете да затъмните стаята си по всяко време, което желаете, но освен това са красиви и придават уникален вид на стаята, за разлика от щорите. Друг пример за „наслояване” са възглавничките. Отново правилното цветово съчетание може да придаде несравним стил и уют на дома. Покривалата на спалнята също могат да участват в интериора.  Важно е да е внимаваме с цветовете. Ако цветът на спалнята ни е по-обиновен и семпъл, смело можем да заложим на по-ярки цветове покривала. 

Разчиствайте редовно

Това важи и за големите жилища, но при малките е изключително важно. Трупането на вещи е напълно нормално. Само че имаме ли нужда от всички тях? Отделяйте време, поне два пъти в годината, в което да правите преоценка на вещите си. Ще се изненадате колко неща са ви абсолютно излишни и единсвената им функция  е да заемат място. Не ги пазате за „ все някога може да ми потрябва”. Ако са нови и запазени неща ги подарете на някого, в противен случай просто се отървете от ненужното.  Има хора, при които това е изключително трудно. Психолозите коментират, че разчистването на дома от нежелани вещи, може да действа и като терапия. Ако обичате да пазите всяко нещо, което Ви попадне в ръцете е добре да се справите с този проблем. Дайте си срок, в който трябва да разчистите. Отделете нещата и веднага ги изнесете от дома си. В противен случай може да размислите за някой от тях и да ги върнете обратно по шкафовете. Дръжте вещи, които използвате и които са наистина скъпи и ценни за Вас.