До 15-и февруари обявяват как ще се образува бала за прием след VІІ клас

1
339
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

До 15-и февруари педагогическите съвети на училищата трябва да обявят как ще се образува балът за прием след VІІ клас тази година. Според регламента на МОН, той задължително ще включва оценките от дипломата по два общообразователни учебни предмета, но кои ще бъдат те ще се решава във всяко училище.

Определен брой точки ще носят също резултатите от националното външно оценяване по български език и по математика. И двата предмета се включват задължително, но всяко училище има свободата да прецени каква тежест ще имат резултатите при кандидатстването за различните профили и специалности.

Очаква се в петък, 3 февруари 2017 г., в „Държавен вестник“ да бъдат обнародвани промени в Наредба №10 за организацията в училищното образование. Те позволяват на училищата с прием след седми клас да определят допълнителни елементи при балообразуването. Такива могат да бъдат резултатите от олимпиади и/или състезания по учебни предмети, по които не се провежда национално външно оценяване.

Изпит за проверка на способностите ще включват в бала за прием училищата с профил “Изобразително изкуство”, “Музика” и “Физическо възпитание и спорт”, както и със специалности в сферата на изкуствата от Списъка на професиите за професионално образование и обучение.