Платформа за онлайн магазин – как да я изберем?

2
341
Добави коментар
Glushkov
Glushkov

Raz.bg е платформа за онлайн магазини и онлайн продажби, благодарение на която с минимален бюджет и за нула време можете да си създадете собствен онлайн магазин. Изкарвайте пари с това, което обичате!
Днес ви представяме втората полезна и практична информация от RAZ.bg, които в серия от няколко статии тук, ще ви дават полезни насоки за изграждане на вашия електронен магазин.

Какво представляват платформите за електронна търговия? Това са услуги, които ви предоставят конфигуриран готов онлайн магазин срещу абонамент на годишна база. Обикновено след закупуването на абонамент, вие в рамките на часове получавате достъп до закупения онлайн магазин. Всичко, което трябва да направите оттам нататък се свежда до това да качите снимки на вашия продукт, описание и цената му и да го публикувате – т.е. да актуализирате сайта си като онлайн магазин. Но преди да стигнете до тази стъпка, вие трябва да изберете подходяща платформа за вашите бизнес нужди.

В световен мащаб една от популярните платформи за онлайн магазин е Shopify. Има и български онлайн магазини, които продават чрез тази платформа.  Ако вие сте на път да стартирате свой интернет бизнес, вероятно е и вие вече да сте се насочили натам. Това, което трябва да имате предвид е, че вероятността да получите онлайн магазин, съобразен с българския пазар, е по-голяма, ако се доверите на българска платформа за онлайн магазин. Затова, ако вече сте проучили опцията да ползвате Shopify, направете и алтернативно проучване, съсредоточено върху българските решения в областта.

Не знаете откъде да започнете? Започнете от WordPress.

Какво е WordPress?
Накратко:

WordPress представлява програма, което е базирана в уеб пространството и е създадена за хора, които искат да имат и управляват свой собствен сайт, блог и онлайн магазин без да са програмисти или тесни технически специалисти.

От гледна точка на един неопитен онлайн търговец, WordPress e:

Максимално лесен за използване. Например: ако можете да влизате в електронната си поща в abv и да пращате имейли, то използването на wordpress-базиран онлайн магазин няма да е по-трудно. Начинът, по който изглежда онлайн магазинът – цветове, лого, брандинг – тези визуални компоненти се настройват точно както си персонализирате скрийнсейвъра на смартфона – с няколко клика. Не на последно място, софтуерът на WordPress непрекъснато се обновява с цел по-добра сигурност и функционалност.

От гледна точка на един опитен онлайн търговец WordPress е:

Най-добрият приятел на конкурентоспособността. Вероятно сте чували митове за термина SEO и затова как не е толкова лесно да се правят продажби от нов онлайн магазин без да ползвате фирми и рекламни агенции, в които да наливате бюджети за SEO-оптимизация и гугъл реклама. WordPress като платформа за онлайн магазин поддържа инструмент, който ще ви служи като асистент и ще ви „казва“ какво трябва да направите, за спазите SEO изискванията на търсачки като Google.  Например: вие качвате първия си продукт в онлайн магазин. С помощта на този инструмент ще знаете как трябва да бъде написано заглавието на продукта, описанието му и изображението му. Ако следвате инструкциите, накрая ще сте създали една продуктова страница, спазваща основните SEO изисквания. След третия или четвъртия път, ще правите нещата така, както биха ги правили специалистите, които го правят срещу заплащане.

Наясно сме, че на теория това звучи съмнително лесно. Обикновено, когато нов търговец се срещне с нас, остава озадачен от това, че нещата са по-прости, отколкото е очаквал. Тези съмнения съвсем изчезват след обучението, което провеждаме с новите търговци. Затова, ако следвате съвета ни да се доверите на българска платформа за онлайн магазини, последвайте и още един съвет: задайте въпроса дали ще бъде осъществено обучение за работа с магазина. Това е ключова стъпка за вашето собствено самочувствие като търговец и е важна точно толкова, колкото вашата основна бизнес стратегия.

В следващия ни материал ще ви разкажем повече за изискванията, които трябва да имате към онлайн платформата.

Прочетете още статии на тема изграждане на онлайн магазин.