Историческият музей ще отбележи Освобождението на Бургас с две събития

1
268
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Бургаският исторически музей ще отбележи Освобождението на Бургас от османско владичество с две любопитни събития. По случай празника в града ще гостува изложбата “Освобождението. Военните кореспонденти изпращат…”, която е дело на РИМ – Сливен. Освен това, на 6-и февруари ще бъде представен и каталогът на изложбата “Българските бежанци в нашата памет”.

Премиерата на интересното издание ще се състои от 16:00 часа в Иконната зала на музея. Събитието е организирано в партньорство с Регионалната библиотека на Бургас и Държавния архив. Час по-късно ще бъде открита и изложбата, посветена на малко известни на широката аудитория дописки, рисунки и гравюри от Руско – турската война 1877 – 1878 г.

Автори на изложбата са Мария Кирова и Росица Георгиева от РИМ – Сливен. В експозицията влизат копия от публикувани материали в руски и европейски издания. Графиките са представени върху табла, като хронологически се проследява подготовката на войната, бойните действия на юг от р. Дунав до Сан Стефано и подписването на мирния договор на 3 март 1878 г.

Наред с армиите, във войната, като журналисти и художници участват руснаци, англичани, французи, германци, италианци, един швед и дори един японец. През целия ход на войната световната общественост е информирана посредством повече от 500 издания – вестници, списания и телеграфни агенции. За проявен героизъм и мъжество тринадесет чуждестранни военни кореспонденти са наградени с орден “Св. Анна” с надпис “За храброст”. 

В изложбата са маркирани най-важните моменти: обявяването на Руско – турската освободителна война и отзвукът в руското общество, формирането на българското опълчение, епичните боеве при Стара Загора, Шипка, Плевен, зимното преминаване на Балкана, героизмът на войниците, страданията на мирното население. Любопитни са графиките, които показват ежедневието на военните кореспонденти, както и отделни забележителни епизоди на войнски героизъм.

Изложбата ще бъде подредена в Иконната зала и ще очаква посетители до 3 март. Посещенията в Историческия музей на 6-и февруари ще бъдат безплатни.