За дома – уют, практичност, красота – Орхидея

11
Добави коментар
gobleni
gobleni

Оглеждането на орхидеи не е работа за мързеливи, тя изисква особени грижи, но подарява на дома истинско вълшебство.

Съществува легенда, според която прекрасната Венера, докато се наслаждава на любовни игри е изпуснала своята обувка. И обувката на богинята се е превърнала във възхитително цвете, което символизира сексуалността. Това цвете е орхидеята. През всички времена на орхидеята са приписвали вълшебни свойства, а от листата и семената са приготвяли любовни елексири.

Орхидеята като всяка красавица, изисква трепетно отношение и нежни грижи, затова за начинаещите се препоръчва фаленопсис – лесно се приспособява към домашни условия и цъфти шест месеца в годината.

Помнете, че орхидеята е епифит. В естествени условия тя живее върху други растения, като правило дървета. Затова тя не се сади направо в земята, а в специален субстрат. Вземете кора от ела през няколко дни я преварете няколко пъти, за да се унищожат вредоносните насекоми. Нарежете я на парчета с големина 1,5-2 см, смесете с изсушен мъх сфагнум. Субстратът е готов.

Саксията трябва да бъде бяла или прозрачна – тя няма да се нагрява на слънце и да нагрява корените. Задължително пластмасова, в глинена саксия корените на орхидеята залепват за стените и се травмират при присаждане. Саксията е необходимо да има отвори за добра вентилация. Освен това няма да се застоява водата. На дъното се поставя дренаж. В никакъв случай не трябва да се притискат корените при засаждането. Орхидеята трябва да се пресажда не по-често от веднъж на три години.

Орхидеята много обича светлината, но тя не може да понесе много силните слънчеви лъчи. Затова е добре да е разположена върху корниза на източен или западен прозорец. Оптималната температура на отглеждане е +20С-+25С.

През зимата орхидеята се полива 2-3 пъти седмично, през зимата – 1-2 пъти. Между поливанията субстратът трябва да е напълно изсъхнал. За поливане трябва да се използва топла престояла вода. Не прекалявайте: честото поливане може да доведе до загниване на нежните корени. Не забравяйте и овлажняването. Всяко утро пръскайте орхидеята с топла вода. Особено това важи за орхидеите, които се намират близо до отоплителни уреди.

Освен редовно поливане, орхидеите се нуждаят и от допълнителна “храна”. Съществуват специални одобрения за орхидеи. По време на цъфтене те се добавят веднъж седмично, през останалото време веднъж месечно.

Цъфтенето е най-радостният момент. Орхидеите започват да цъфтят, когато са на 1,5-2,5 години. Случва се, да е много трудно да се дочака цъфтенето. Понякога, за да цъфне е необходим лек стрес. Например, да прекара една нощ на температура +18С или спиране на поливането.