Ръст на туристите в Банско заради Световната купа по сноуборд

1
279
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: Община Банско

В Банско беше даден старт на Световната купа по сноуборд за мъже и жени. В състезанията участват над 200 спортисти от различни държави. Според организаторите, над 10 хиляди души ще бъдат на „Бъндеришка поляна“, за да гледат безплатно най-добрите в сноуборда. Заради Световната купа легловата база в курортния град е заета на 80%, информира БНТ-2.

Между 5 и 7% е увеличението на туристите тази година в хотелските комплекси в Банско. Според туристическия бранш, това се дължи най вече на хубавата снежна покривка, която е паднала от началото на сезона.

По-високи с около 3 процента са и цените на услугите, които се предлагат. Увеличението се дължи на поскъпването на хранителните продукти и синьото гориво, с което се отопляват хотелските комплекси в курортния град. Поскъпването обаче, не се отразява на броя на желаещите да посетят Банско.

Най-много в курорта тази година са чуждестранните туристите от Израел и Турция, които предпочитат 7-дневни пакети. От общината в Банско казаха, че в последните години, заради големите състезания планинският град се нарежда наравно с останалите световни зимни дестинации.

„Аз мисля, че ние сме вече в топ 20 в света. Някой може да кажа, че това е пресилено, но малко са хората, които са дошли в Банско и не им е харесало“, казва Георги Икономов, кмет на община Банско.

Любителите на белите спортове се надяват, че специалните съоръжения, които са приготвени за състезанията ще останат и след приключването им и ще могат да ги ползват.