10 причини да се чувствате постоянно уморени

1
251
Добави коментар
wenip
wenip

Ако се събуждате трудно, чувствате се недоспали и уморени от сутринта, огледайте се наоколо. Не е изключено причините за вашата сънливост и умора да се намират край вас.

Безпорядъкът у дома Освен чувството за неудобство пред гостите и времето, което губим, докато намерим нужната вещ, безпорядъкът постоянно кара мозъка ни да се намира в състояние на стрес. Колкото повече разнородни предмети не на мястото им наблюдаваме, толкова по-силен е стресът. Това е наследство от прародителите ни от първобитни времена, когато всеки дълъг предмет в полезрението ни е можел да означава отровна змия, например. Няма как да обясним на древния инстинкт, че това, което очите забелязват, са само едни обикновени чорапогащи.

За да разтоварите мозъка, въведете ред край себе си.

Стените в синьо Многократни изследвания показват, че емоционалното състояние на човек зависи от цвета на интериора. Например, синият цвят приспива психиката. Сърдечният ритъм се забавя, кръвното налягане спада и вие ставате сънливи.

Извод: боядисаните в синьо стени или тапетите в този цвят са подходящи единствено за спалнята. Те могат да бъдат причина за постоянна умора и слабост.

Телевизорът Обичате да гледате филми преди сън? Не бива. Мъждукането на екрана действа възбуждащо на мозъка и блокира производството на мелатонин. В резултат вашия сън става неспокоен и вие не се наспивате. Приключвайте с вечерното гледане не по-късно от един час преди лягане.

Кафеварката Даже ако тя ви е спасението сутрин, употребата на кафе на обед или следобед може да предизвика обратен ефект – вместо да се освежите, може да почувствате още по-силна сънливост. Съществува и вероятността да сте от онези 7 на сто от хората, които генетично са предразположени към обратна реакция на кофеина. При тези хора честата употреба на кафе предизвиква умора.

Алкохолът Макар и малките дози алкохол да действат отпускащо, сънят след изпиването дори на чаша вино става по-повърхностен. Даже ако нямате симптоми на махмурлук, вашата дневна сънливост може да е следствие от снощното пийване с добра компания.

Ароматът на лавандула Още една причина за умора могат да са ароматизаторите, свещите или китайските пръчици, които излъчват силен аромат. Вечер те ви помагат да заспите, но през деня често ви карат да се чувствате сънливи. Реакцията на тези вещества е много индивидуална, но за всеки случай изнасяйте приспиващите аромати от дневната, ако не искате да клюмате до вечерта.

Нездравословното хранене Откажете се от сладкиша и поничките. Продуктите с голямо съдържание на захар и прости въхлехидрати рязко повишава равнището на кръвната захар, и също така рязко спада. Такива амплитуди могат да ви накарат да се чувствате разбити.

Прекалено хладната стая Температурата от 15 до 20° по Целзий е прекрасна за сън. Но колкото е полезна за здравословен нощен сън, толкова е в състояние да ви пречи да работите денем. Колкото по-студено е в стаята, толкова повече ви се иска да подремнете.

Смартфонът Изключете съобщенията за получена поща или от социалните мрежи. Вие даже не предполагате колко често сънят ви се прекъсва нощем от писукането или вибрациите, които ви съобщават нещо, напълно ненужно през нощта.

Плътните завеси Ако цял ден сте зад плътни завеси и на изкуствено осветление, вие пречите на естествените ритми на организма. Хората, които по време на работа виждат през прозореца слънчева светлина, спят средно по 46 минути по-дълго нощем. И, съответно, се чувстват много по-отпочинали на следващия ден.скачать dle 11.1смотреть фильмы бесплатно