8 седмици до пускането на новата банкнота от 50 евро

1
281
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

8 седмици ни делят от пускането в обращение на новата банкнота от 50 евро. Тя е част от серията “Европа” и трябва да влезе в употреба на 4-и април т.г. Както се случи и с банкнотите от 5, 10 и 20 евро, четвъртата подновена запазва част от оригиналния си дизайн, но е обогатена с нови защити.

Банкнотата от 50 евро от серия “Европа” продължава да поддържа традицията на кафяво и охра в цветовата гама, но цифрата на номинала е в дълбоко синьо-зелено като при останалите от серията.  Портретът на гръцката богиня Европа е във водния знак и холограмата. Едно от основните нововъведения е надписът “ЕВРО” на кирилица. 

Освен това, новата серия се смята за по-издръжлива като изработка и по-трудна за фалшифициране. Пуснатите в обращение нови 50 евро постепенно ще изместят старите, след амортизирането и бракуването им.

50-ачката е най-разпространената евробанкнота. Смята се, че с този номинал са около 45% от всички банкноти в обращение. Подготовката за пускането в употреба на новите пари е към края си. Предстои и изработването и реализирането на банкнотите от 100 и 200 евро във вариант на серия “Европа”.

Както вече Ви съобщихме, Европейската централна банка реши да прекрати употребата на номинал 500, тъй като се смята, че той не се използва масово, а предимно от представителите на сивата икономика и организираната престъпност.