Какви капани крие отпадането на роуминга

3
316
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Възможно ли е да се вдигнат тарифите в националната мрежа заради отпадането на роуминга

Отпадането на такса роуминг може да ни излезе скъпо, като се повишат цените на разговорите у нас. Това е един от рисковете, за които ще следи Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), съобщи вчера председателят ѝ Веселин Божков.

Премахването на такса роуминг в целия Европейски съюз е предвидено за 15 юни 2017 г. като част от общата европейска политика. Това означава, че от тази дата потребителите ще плащат за разговори и в чужбина толкова, колкото плащат в собствената си страна. Но вече има индикации, че телекомуникационните компании ще се опитат да компенсират загубите си, коментира шефът на КРС.

Затова комисията следи работата на мобилните оператори и ще е нащрек за това как те ще действат в следващите месеци. Въпреки че споразумението между всички страни, членки на ЕС, е голямо постижение за потребителите, вече имало съпротивление от страна на операторите.

Възможен е ефектът на т.нар. воден матрак – когато намаляваш цените на едро, се повишават цените на дребно, обясни още Веселин Божков пред Нова телевизия.

Той се ангажира комисията да не позволи това и припомни, че повечето договори с операторите са за 24 месеца – тоест има ясно разписани тарифни планове. Имало обаче вариант и потребителите да злоупотребяват – например клиент да купи карта у нас, а да я ползва в страна, където услугите са по-скъпи. Шефът на КРС дори очаква спекуланти да купуват карти и да ги препродават в чужбина.

Клиентите да не позволяват на мобилните оператори да използват отпадането на роуминга в ЕС като основание за преподписване на действащите договори при по-неизгодни условия. За това предупреди пък шефът на КЗП Димитър Маргаритов по БНТ. 

„Внимавайте с какви срокове се обвързвате. Ние ще следим да не се стига до познати нелоялни практики при изчисляването на сметките“, обеща Маргаритов. 

Той обърна внимание и на друг проблем – това, че есемесите на кирилица са по-скъпи. И призова оператори и КРС да решат казуса, защото проблемът бил технически и КЗП може само да се произнесе за нелоялна търговска практика и да апелира за бързо решение в полза на българите.

Друг некоректен подход на телекомите бил да изпращат непоискани платени есемеси. 

„Получавате непоискано съобщение. За да се освободите от обвързване с периодични разходи, трябва изрично да заявите желанието за това. Иначе започват да ви начисляват месечна такса, че използвате телефона си за участие в игра или за гледане на програма“, предупреди Маргаритов. 

Най-много жалби в комисията все още има именно срещу телекомуникационните услуги, но се забелязва и известен спад в оплакванията.

Източник: в. „Сега“, БНТ, Нова телевизия

Добави коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари