5 растения, които пречистват въздуха в стаята

1
235
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Растенията са белите дробове на Земята, твърди старата поговорка. В действителност те са способни да пречистят въздуха почти толкова добре, колкото и свръхмодерна филтрираща система, но в същото време създават уют и имат допълнителни ползи за здравето, ако ги отглеждаме у дома. А тези пет растения са първенци в освежаването на въздуха в стаята.

1. Драцената абсорбира ацетона от въздуха до 94% за 12 часа, показва изследване на Университета в Ню Йорк, пише “health.com”. Освен това е известна и със свойството си да контролира влажността в стаята, което също оказва благотворно влияние върху здравето на човека.

2. Дърво на живота, Дебелата Мара, или както се казва на научен език Crassula, е лесно за отглеждане растение, което никак не е капризно, но е полезно за човешкото здраве. То абсорбира до 91% от толуена и е особено подходящо след ремонт у дома или в офиса.

3. Зелената лилия или Хлорофитум е ефектно и лесно за отглеждане растение. То абсорбира над 90% от бензените и освен това обновява кислородните нива в помещението. Лесно се размножава и завъжда.

4. Папратите също пречистват въздуха от толуена, ксилола и стиролите. Те обаче са малко по-трудни за отглеждане. Изискват повече сянка и повече вода. Заради малките листенца и висящите стръкчета вероятно ще затрудняват и почистването, но пък за сметка на това изглеждат красиво.

5. Спатифилумът или Лилия на мира, е едно от най-лесните за отглеждане цъфтящи растения. Освен, че е красиво, то е и много полезно – пречиства въздуха от вредни токсини като ацетон, амоняк, бензен, формалдехид и други.

Добави коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари