Полубратът на Ким Чен Ун убит в Малайзия от две жени

6
455
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

През последните години Ким Чен-нам живееше зад граница и критикуваше по-малкия си брат, който го измести от лидерския пост в Северна Корея

Полубратът на севернокорейския лидер Ким Чен Ун е бил убит в малайзийската столица Куала Лумпур.

Местните власти съобщиха, че мъжът, който чакал полета до Макао, за да се прибере при семейството си, се почувствал зле на летището и е починал на път за болницата. Преди да издъхне, той споделил, че почувствал някой зад него да сграбчва лицето му.

45-годишният Ким Чен Нам, най-големият син на покойния Ким Чен Ир, напусна родината си, след като властта преди пет години пое не той, а брат му.

Според официални данни от разследването той бил отровен от две жени, за които се предполага, че са били севернокорейски агентки. Аутопсията трябва да покаже каква точно е била отровата.

През 2001 г. Ким е заловен при опит да влезе в Япония с фалшив паспорт, като обяснил на властите, че планира посещение в „Дисниленд Токио“, припомня Би Би Си. След инцидента той загубва благоразположението на баща си, който решава да предаде властта на по-малкия му брат.

След кончината на Ким Чен Ир той не присъства на погребението и провокира слухове, че е бил изгонен от страната. Прекарва по-голямата част от времето си зад граница, в Макао, Сингапур и Китай. През 2011 г. обаче японски медии го цитират да казва, че е противник на „династичното унаследяване“.

Година по-късно в книга се появява друго негово мнение – че малкият му полубрат няма лидерски качества, унаследяването се е оказало провал, КНДР е нестабилна и се нуждае от икономическа реформа, подобна на китайската.

Това не е първият опит за покушение срещу него – севернокорейски разузнавач, арестуван в Южна Корея през 2012 г., признава, че се канел да организира убийството му чрез пътен инцидент.

Документите на покойния били на името на Ким Чол, което показва, че той е продължил да обикаля света под фалшива самоличност.

През почивните дни Северна Корея извърши успешен опит с балистична ракета, която прелетяла няколкостотин километра и паднала в Японско море. В извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН действията на Пхенян бяха заклеймени като сериозно нарушение на приетите резолюции.

Източник: Би Би Си, Си Ен Ен