Илън Мъск за изкуствения интелект и автоматизираните коли

1
328
Добави коментар
crimesnews
crimesnews

Илън Мъск, основател на SpaceX и Tesla, е един от хората, които имат най-голям принос в технологичното развитие. Той не веднъж е казвал, че в бъдещето на човечеството ще присъстват и роботите. Според него един от вариантите за бъдещето ще бъде превръщането на хората в киборги.

Ние до толкова сме пристрастени към технологиите, че е твърде вероятно след известно време умът ни и изкуственият интелект да се превърнат в едно цяло. Мъск казва, че ако помислим за всички технологии, които ползваме – компютри, телефони, таблети, ще осъзнаем, че от части вече сме се превърнали в полумашини.

Мъск нарича тази зависимост „дигитален тертичен слой”. Той смята, че това е част от нашата биология и засяга начина ни на мислене. В него се включва и възможността да надживеем фическото си тяло. „Когато умрем, нашият дигитален призрак още е наоколо. Имейлите, профилите ни в социалните мрежи, всичко това още е тук”, казва Мъск. Това води до идеята, че ако човек „се подобри” и се превърне в киборг ще се подобрят и наследените ни естествени способности.

Мъск е сигурен, че след съвсем кратко време ще станем свидетели на сливането на технология и биологичен интелект. Преди време предприемачът изказа своето мнение, че ако използваме мозъчни импланти можем да наваксаме еволюцията на изкуствения интелект. Мъск, обаче предупреждава, че машините могат да представляват опасност ако светът не знае как да ги използва. Освен всичко друго, той многократно изказва своето мнение, че нашата физическа вселена може да бъде симулация, създадена от напреднала извънземна раса.

В същото време предприемачът не спира да работи по своите идеи. Преди известно време стана ясно, че Tesla Motors планира да пусне автоматизирана кола до половин година. Още през 2016г. компанията обяви, че има намерение да монтират системи, във всички свои автомобили, които ще позволят напълно автономен режим на автопилота.

За момента системите са разработени така, че да работят само в присъствието на водача, който да поеме управлението при необходимост, тъй като регулаторните органи в САЩ не са дали одобрение за ползване на напълно автоматизиран автомобил.