Министерството на отбраната е рекордьор по нарушения с обществени поръчки

1
341
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Герджиков: 9 обществени поръчки в МО са предадени на Военна прокуратура заради измами – подробности – СНИМКИ – ВИДЕО  

В 9 процедури за обществени поръчки на Министерството на отбраната е установено наличието на индикатори за измама и други сериозни нарушения – каза служебният министър-председател Огнян Герджиков на пресконференция в Министерски съвет, на която бяха представени резултатите от проверките на министерствата.

„Разпоредих проверката на 30 януари, такава бе заръката и на експремиера Борисов, и на президента на републиката при формирането на служебния кабинет. Проверките са извърши от ведомствените контролиращи органи, а сигналите са изпратени към компетентните институции за последващи действия“, заяви Герджиков.

„В проверените обществени поръчки в част от министерствата не са установени съществени  нарушения при провеждането на обществените поръчки. Има единични случаи на административни и технически пропуски, които като цяло не се отразяват върху законосъобразността на проведените процедури“, посочи той.  Това са министерствата на финансите, на транспорта и информационните технологии и съобщенията, на младежта и спорта, на околната среда и водите, за земеделието и храните, на труда и социалната политика, на образованието и науката, на туризма и на енергетиката 

„Различно е положението в другите министерства. В министерството на отбраната през 2016 година са проведени 113 процедури за обществени поръчки. От тях са били прекратени 31. Остават 82 – за доставка на стоки и предоставяне на услуги, които са приключили с подписване на договори. В резултат са подписани 123 договора и 23 допълнителни споразумения. При извършения анализ са установени нарушения на 45 от 82 процедури – повече от половината – 45 нарушения на закона за обществените поръчки и други нормативни актове.

От тях по 9 процедури е установено наличието на индикатори за измама и други сериозни нарушения и са предадени на военната прокуратура. Останалите 36 са изпратени на агенцията за държавна финансова инспекция“, посочи служебният премиер. 

„Докладът обобщава състоянието на административния капацитет на министерствата и изпълнението на функциите им, с акцент върху обществените поръчки. Предоставена е информация за възникването на конкретни проблеми при реализирането на конкретни секторни програми и политики”, посочи Герджиков.

Той уточни, че проверките са извършени от ведомствените контролиращи органи, а сигналите са изпратени до компетентните институции за последващи действия. „Представям акцент от обобщения доклад на главния инспекторат, който ще бъде наличен в пълния му вид в понеделник. В част от министерствата не са установени съществени нарушения при провеждането на обществените поръчки”, обясни служебният премиер.

В документацията за обществени поръчки са включвани условия и изисквания към кандидатите, които дават категорично предимство или необосновано ограничават участието на лица в обществените поръчки, констатира Герджиков. Такива факти са констатирани в Агенция „Пътна инфраструктура”, конкретно при поръчка за поддържане на участък от АМ „Хемус”, включително и осветлението на Витиня – Топли дол, Ечемишка и Правешки хан. (Само преди дни осветително тяло, паднало от тунел Ечемишка уби жена – бел. ред.).

В Министерство на икономиката са докладвани нарушения, изразяващи се в дискриминационни условия в техническите спецификации, каза Герджиков. Нарушения има и в Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия.

Забавяни са обществени поръчки от Министерство на земеделието и храните – за изготвяне на последваща оценка на Програмата за развитие на селските райони 2003-2007. Неизпълнението на този ангажимент може да доведе дори до спиране на средствата по програмата по ПРСР от Европейската комисия, заяви Огнян Герджиков.

В Министерство на здравеопаването има проблеми при обществената поръчка за застраховането на санитарните автомобили на центровете на спешна помощ и за охрана на сградите на министерството.

В МВР има забавяно провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки, свързано с изпълнението на информационна система от ноември 2016 г., с което се възлага на МВР да координира, контролира и разходва допълнително отпуснатите средства за спешно подпомагане в рамките на Фонд „Убежище, миграция и интеграция” и Фонд „Вътрешна сигурност”. Забавянето поставя в риск изпълнението и усвояването на заложените средства и евентуално образуване на наказателна процедура от страна на ЕК.

Агенция по вписванията – обществена поръчка с предмет „разширяване на капацитета на масивите за съхраняване на данни за изграждане на нова система за генериране на резервни копия на Имотния регистър, Търговския регистър, Регистър БУЛСТАТ и Национален електронен регистър РИОС. Комисията за защита на конкуренцията е наложила мярка спиране на изпълнението на процедурата до произнасяне по същество по жалбата поради, което се генерира голямо забавяне, което може да доведе до сериозни последици за функционирането на посочените регистри.

„Зачестили са случаите, при които има сериозни индикации за картелни споразумения, по данни на Министерство на финансите. Специфичен риск в областта на централизираното възлагане на обществени поръчки със съгласуваните действия. Такива практики увреждат реалната икономика, конкуренция и водят до неизгодни финансови условия за публичната администрация. Независимо от възможността в подобни случаи да бъде сезиран антимонополния орган, случаите на картел се доказват трудно, а делата продължават с години поради, което към момента не е на лице реален ефект”, обясни Огнян Герджиков.

„Главният инспекторат формулира серия препоръки по преодоляване на дефицитите, част от тях засягат законовата уредба на обществените поръчки. За 14 дни не може да се направи пространен, дълбочинен анализ, което значи, че министерствата ще продължават да правят изследвания върху забавянето, без това да е акцентът в работата им, тъй като акцентът на служебния кабинет е провеждането на честни, свободни избори, и подготовка на председателството”, заяви служебният премиер.

„Към министрите от служебния кабинет съм отправил категорично изискване и настояване всички обществени поръчки, които са неотложни и ще бъдат обявени от служебния кабинет, да бъдат възложени по всички правила на закона и да бъдат проследени от инспекторатите и одитните органи в самите министерства”, заяви още Герджиков.