Изграждането на локално парно е добър вариант за отопление

14
362
Добави коментар
ivokumchev
ivokumchev

Ако не сте свързани към ТЕЦ, то локалното парно е много добър вариант за отопление. При него, източникът на топлина се намира в самото жилище – апартамент или къща. Топлинният източник може да бъде камина или котел. Освен от топлинен източник (котли или камини), отоплителната система при локалното парно е изградена и от следните компоненти – радиатори, разширителен съд, помпа, тръби, фитинги, кранове.

Ние, в Терма Експерт Плюс, можем да Ви дадем нужните съвети как трябва да се изгради отоплителна система с локално парно и какво Ви е нужно за целта.

Един от вариантите за изграждане на отоплителна система е използването на котел. Той може да бъде пелетен котел, електрически, на газ или твърдо гориво. Предимството е, че котлите са много мощни и са добро решение за отопление на къщи и големи жилища. Автономните котли с едно зареждане горят и отопляват много по-дълго от камината.

Котелът се монтира в необитаемо, добре вентилирано помещение. Ако при строежа не е предвидено такова, може да се използва мазето или гаража. Важно е и да бъде в близост до горивото, с което работи, за да е по-лесно зареждането му.

Ако нямате достатъчно място, в което да поставите котел, може да изградите Вашето локално отопление с камина. Задължително е тя да бъде с водна риза. Предимството на камината с водна риза, е че в помещението, където е инсталирана, не е необходимо да поставяте радиатор. Самата камина излъчва достатъчно топлина, за да го затопли. Съвременните камини притежават голяма нагревна площ, съпоставима с тази на котлите, поради използването на тръбни елементи в конструкцията им. Това позволява по-ефективно оползотворяване на топлината на огъня и повишава капацитета на полезно действие на камината.

Неизменна част от системата на локалното парно, както и при отоплението от ТЕЦ, са радиаторите. Те се поставят във всяка стая, която ще отоплявате. Ориентировъчната мощност, която трябва да предвидите, е около 50W на един кубичен метър. Радиаторите могат да бъдат алуминиеви или стоманени. Алуминиевите радиатори събират по-малко количество вода, но за сметка на това имат високо ниво на топлоотдаване и са много по-леки от стоманените. Ако търсите по-изгодно решение изберете стоманени радиатори. Те са по-евтини и се доближат до качествата на алуминиевия вариант. При тях недостатък може да бъде само корозията, която може да ги повреди по-бързо сравнение с алуминиевите радиатори.

При изграждането на локално парно предвидете бюджет и за циркулационна помпа. Тя е необходима, за да работи парното ефективно. Помпата придвижва топлата вода от камината до радиаторите, гарантира добрата работа дори и при най-отдалечените радиатори. Друг необходим артикул е разширителният съд, който осигурява безопасността на системата. Към помпата може да се свърже аварийно захранване UPS, което гарантира безпроблемна работа и предотвратява прегряването и авариите на системата.

Тръбите са друг важен елемент за локалното парно. Най-подходящи са тези с алуминиева вложка, тъй като са здрави и се огъват лесно.

Може да постигнете по-ефективно пестене на енергия, ако поставите термостатни вентили. Те регулират количеството топлина, излъчвано от радиаторите.

Локалното парно има и още едно предимство. Към системата може да се добави бойлер със серпентина. Така, докато котела или камината работят, ще осигурите топла вода за дома си без да ползвате допълнително електричество.

Ако сте решили да изградите локално парно за дома си – позвънете ни. При нас откриете всичко необходимо за целта, а в допълнение може да се възползвате и от професионална консултация, за да вземете най-правилните решения.