Без паника, в България няма радиоактивен йод 131

15
269
Добави коментар
zivvo
zivvo

На територията на България няма данни за пренос на йод-131. Агенцията за ядрено регулиране прави постоянни измервания на радиационните нива и не са отчетени наднормени стойности. Това съобщават от Министерство на здравеопазването във връзка със съобщения в медиите, че във въздуха над Европа са измерени завишени количества на радиоактивен йод 131.

У нас Националният център по радиобиология и радиационна защита подчертава, че измереното съдържание на йод-131 в тези държави е в незначителни количества и не представлява риск за човешкото здраве. Измереното ниво на радиоактивния изотоп е около 0.31 µ Bq/m3 (микро Бекерела на кубичен метър), което е 1000 пъти по-малко от регистрираното във Фукушима, Япония, по време на аварията през 2011 г., уточнява още МЗ.

И преди у нас е имало ситуации, когато са се надигали опасения за риск от повишена радиация. Слабото и повишаване всъщност не представлява никакъв риск за здравето, дори напротив, каза преди време проф. Татяна Хаджиева, един от най-известните лъчетерапевти у нас…