Синдромът на „кривата мотика“

2
488
Добави коментар
jbachvarov
jbachvarov

Имате ли приятели, които с каквото и да се захванат следва разочарование? Може би познавате и роднини, които са обезкуражени да продължат напред. Омагьосаният кръг е паднал като було и няма светлина в тунела.

Успехът обича смелите. Не се отказвайте. Няма безгрешни хора, има слаби личности. Курсовете на живота са променливи, но са стимул за стремеж към успеха.  Започнете с грешка, за да откриете верния път. Добре е да практикувате обучения, от които да се учите как да мислите логично и с перспектива. Много хора нямат желание да се обучават. Нека Ви разкажем една история за този тип хора.

Със сигурност познавате поне една личност със синдром на „крива мотика“

Фермер, с доста опит и стаж, работил на полето заедно с новите си колеги. Един от тях му направил силно впечатление. Новият свирепо се мъчел да копае с една огромна крива мотика, но колкото и сила да влагал, успявал единствено да се изморява все повече и повече. Гледайки как се мъчи, опитният стопанин му казал:

„Хей, колега, защо не си вземеш по удобна мотика? Ще се мъчиш по-малко.“

Новият отвърнал:

„Не. Нямам време да се занимавам точно сега да търся нова мотика. Имам си работа, трябва да окопая лехата, с която съм се захванал.“

Голям процент от младите хора страдат от синдрома на „кривата мотика“. Грешният път за тях е, че си поставят цели, работят като волове, но не постигат успеха, който искат.  Защо ли се случва това, нима не заслужават?

Това се случва защото те никога не намират време да си изберат инструмент за работа, с който да работят правилно чрез квалификация и учене на нови и изпитани знания. Тези хора не правят кариера. Характерно за тях е губенето на време, средства и ресурси.  Могат да усвоят умения, които да са им в плюс в живота.

Нуждаете се от обучение дори когато започнете да подготвяте земята за сеитба. Всеки, който се захваща с нещо, трябва да е информиран най-малко за това, което иска да постигне, но нека се върнем на историята с фермера.

Явно новият фермер най-накрая се изтощил от напразните усилия по окопаването на полето. Посърнал и изморен тръгнал към града да търси магазин.

Управителят на магазина му казал:

„Ясно. Мотиката Ви е крива и неподходяща. Но ако бях на ваше място, нямаше да си търся нова. Имаме решение за Вас чрез нов инструмент за окопаване, който е по-добър от работата с мотика. Казва се моторна фреза.“

„Просто ми дайте тази моторна фреза, за да се връщам на работа“, казал младият стопанин.  Взел си моторната фреза и тръгнал към полето. 3 дни по-късно новият фермер се върнал в магазина. Изглеждал по-изморен и отчаян от предния път. Обърнал се към управителя с думите:

„Хей, измамник. Ти ми пробута тази моторна фреза и ми каза, че ще ми е по-лесно. Скапах се от работа 3 дни и дори не съм обработил 1 декар.

Управителят на магазина започнал да се смее:

„Добре млади човече, подай ми моторната фреза и ще разбереш какво не е наред.“

По машината нямало никакви видими проблеми. Тогава той хванал стартовия шнур и го издърпал рязко. „Б-б-б-б-р-р-р-р-р-ъ-ъ-ъ-ъ-м-м-м-м-м!“ Моторната фреза започнала да работи.

„Хм! Какъв е този шум?“ – възкликнал младия фермер.

Новият фермер не отделил време да разбере как работи новия му инструмент.

Човек трябва да придобива нови инструменти, но и да знае как да ги използва. Не пестете време за информираност и знания!

 

Разгледайте нашите обучения за земеделски производители!