„Алфа рисърч“: Месец преди изборите – нищожна преднина за ГЕРБ пред БСП

1
254
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Според изследването на социологическата агенция в следващия парламент са сигурни пет партии, а още една е много близо до минималния праг

Незначителна разлика в подкрепата между ГЕРБ и БСП отбелязва последното изследване на „Алфа рисърч“. Според социологическото проучване на агенцията данните показват, че в следващия парламент влизат пет партии, а една е съвсем близо до бариерата от 4%. 

Изследването е проведено в периода 16-23 февруари, обхванало е 1024 пълнолетни граждани, които са анкетирани по домовете си. Данните от него бяха представени в сутрешния блок на БНТ.

Според проучването сред решилите за кого ще дадат гласа си 31,5% подкрепят ГЕРБ, 29,6 биха гласували за БСП, 10,8% биха дали гласа си за Обединените патриоти. Освен тях в парламента сигурни са още ВОЛЯ на бизнесмена Веселин Марешки (7,5%) и ДПС (6,8%). Съвсем близо до прага за влизане в парламента е „Реформаторският блок“.

Към момента извън парламента остават „АБВ и Движение 21“ (2,9%), „Движение Да, България“ (2,6%), „Нова република“ (1,5%), а за други по-малки партии биха гласували 2%. Наказателният вот „Не подкрепям никого“ събира подкрепа от 2,7%.

Боряна Димитрова не изключи все пак изненади да дойдат от тези партии. 

„Резултатът им ще зависи от това как ще протече кампанията. Ако основните партии прекалят с компроматите, ударите под кръста, сензационните обещания и агресивните сблъсъци, хората може да се оттеглят от най-горещата битка и да потърсят алтернатива в други партии“, поясни Димитрова.

Общо 66% от анкетираните са заявили, че ще гласуват, което е лек ръст спрямо януари. Само 11,2% от запитаните са категорични, че няма да отидат до урните на 26 март, а почти 22% се колебаят. Боряна Димитрова от агенцията уточни, че проучването е правено преди Конституционният съд да отмени санкцията при негласуване и данните са на база реално живеещите в България. Това на практика означава, че избирателната активност най-вероятно ще е чувствително по-ниска.

Близо една четвърт от анкетираните все още не са решили за кого ще дадат гласа си. В отговор на въпрос, Боряна Димитрова уточни, че процентът на нерешилите, по това време на кампанията, варира между 24 и 30% през годините, като при влизане на нови политически сили, показателят е най-висок.

Според Боряна Димитрова към момента в обществото се забелязва висока степен на поляризация и висока емоционална стилистика, а вниманието се фокусира най-вече върху противопоставянето на ГЕРБ и БСП, което вероятно ще им донесе бонуси, във вид на допълнителни гласове.

Боряна Димитрова отбеляза още, че акцентът се измества от материалната към социалната сфера, като според нея „образованието, здравеопазването и доходите са новите магистрали“. Димитрова подчерта, че БСП, която първа е лансирала обещания в тази посока, бележи пробив и печели симпатизанти. ГЕРБ обаче си възвръщат позициите в по-големите градове.

Боряна Димитрова отбеляза и нараснала критичност към лидерите на обединените патриотои, която обаче все още не се отразява на техните резултати. За ДПС по традиция се очакват по-високи резултатите, от тези в проучването, но при по-висока избирателна активност, тяхната тежест намалява. Тя обърна внимание и, че не е ясно как ще се отрази на ДПС конкуренцията на ДОСТ, които за първи път се явяват на парламентарни избори.

Боряна Димитрова отбеляза, че партията на Веселин Марешки пълзи нагоре в сондажите, а той е другото лице на социалните обещания. 

„Докато БСП обещават вдигане на доходи, той залага на сваляне на цените, като двете формации се допълват“, уточни тя.